A jeruzsálemi főrabbi, Árje Stern engedélyezte, hogy egy palesztin férfi holttestét – igazlelkű és a zsidókkal tisztességes nem-zsidó lévén – zsidó temetőben helyezzék végső nyugalomra.

Alaah Karas egy súlyos autóbalesetben hunyt el november 4-én. Az imámok nem engedélyezték a családnak, hogy szerettüket muszlim temetőben temessék el, ugyanis korábban ingatlant adott el zsidóknak.

A család egy kelet-jeruzsálemi muszlim temetőben szerette volna eltemetni a férfit, ám a helyi imámok ezt nem engedélyezték, ugyanis évekkel korábban ingatlant adott el Kelet-Jeruzsálemben zsidóknak. A családnak azt sem engedélyezte a Templomhegyet felügyelő Waqf, hogy a holttestet – a tragikus autóbaleset másik öt áldozatának holttestével együtt – elvigyék az Ál-Ákszá mecsetbe, sőt, még azt is megtiltották, hogy muszlim szokás szerint gyászolói sátrat állítsanak, és ott fogadják a részvétüket kinyilvánítani kívánó vendégeket. Arra alapozva, hogy az Ál-Ákszába nem engedték be, más mecsetek is visszautasították a gyászoló családot. Ekrima Szaid Szábri, Jeruzsálem főmuftija egy 1935-ös fatwát, vagyis vallásos muszlim rendeletet idézett, melyet hírhedt elődje, Ámin ál-Husszeini léptetett életbe.

A szentföldi arabok egykori, vállaltan antiszemita vezetője, a náci Német ország szövetségeseként rossz hírnevet szerzett ál-Husszeini ezt írta: „Aki házat, vagy földet ad el a zsidóknak, nem kaphat muszlim temetést”. Ennek alapján Szábri egy új rendeletet hozott: „Aki ingatlant ad el a zsidóknak Jeruzsálemben, nem része a muszlim nemzetnek, nem fogadjuk el a megtérését, és nem temethetik el muszlim temetőben.” Ál-Husszeinit egyébként a mai palesztin társadalom az egyik legnagyobb nemzeti hősként tiszteli.

Hár Hámenuchot

A férfi holttestét átmenetileg egy muszlim temetőn kívül helyezték el Nábi Szálihban, Rámállá mellett. Stern rabbi döntése szerint el lehet temetni a Hár Hámenuchoton levő zsidó temetőnek abban a részében, ahova a vallás nélküli – tehát nem zsidó, de más vallási közösséghez sem tartozó – embereket, elsősorban a zsidó jog szerint zsidónak nem tekinthető bevándorlókat temetik. Az esetre az Im Tircu, jobboldali jogvédő szervezet hívta fel a jeruzsálemi főrabbi figyelmét, aki – miután átlátta az érintett család szenvedését és megaláztatását -, rögtön szokatlan döntést hozott, és elrendelte, hogy a legnagyobb jeruzsálemi zsidó temető e speciális részén biztosítsanak sírhelyet Karasnak.

 „Mivel a muszlimok nem hajlandóak eltemetni, nekünk kell helyrehozni azt az igaztalanságot, melynek eredménye nem más, mint egy olyan ember alaptalan megalázása, akinek az egyetlen bűne az volt, hogy hajlandó volt földet eladni zsidóknak”- mondta Stern rabbi. „Feltétlenül tiszteletet kell adnunk egy igazlelkű és a zsidókkal tisztességes nem-zsidónak, és ebben ez esetben egy olyan személynek, aki kimutatta jóakaratát, és hajlandó volt kockázatot vállalni a zsidó letelepedés érdekében.”

Árje Stern jeruzsálemi főrabbi

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Alaah Karast méltóan temessék el, és nem engedjük meg, hogy tiszteletlenül bánjanak egy emberrel, legyen akár arab, akár zsidó”- mondta az Im Tircu palesztin ügyekért felelős aktivistája, Báruch Jádid. „A szólásszabadság, a tulajdon szabadsága és a vallásszabadság egyaránt sérült ebben a szerencsétlen esetben, és nekünk ki kell javítanunk ezt a hibát.”

 

zsido.com

Forrás: JTA, ynet

 

Megszakítás