Bár továbbra is tombol a háború Ukrajnában, az ország nyugati részén fekvő Rohatin zsidó temetőjénél (ez az egykori Galícia területe, a Habsburg Birodalom legészakibb tartománya volt) új információs táblákat helyeztek el. Három évig tervezgették a projektet – számol be róla Jewish Heritage Europe.

Az egyértelmű és informatív táblák elhelyezése a zsidó örökségi helyszíneken fontos eleme mind a megőrzés, mind a tudatosság előmozdításának – hangsúlyozza a műemlékvédelmi lap, kiemelve, hogy ezek az új felületek a település régi és az új zsidó temetőjében is kiváló példáknak tűnnek, többnyelvű szövegekkel, térképekkel, fényképekkel és további információkra mutató QR-kódokkal.

Az új táblák 1,5 méter szélesek és 1 méter magasak, szemmagasságban, acélkeretre szerelve, és közvetlenül a temetők előtt vannak elhelyezve. A helyről és a közösség történetéről szóló szövegek három nyelven olvashatók: ukránul, angolul és héberül.

A két világháború között készült fényképek is láthatóak a zsidó családokról és társadalmi eseményekről, leírásokkal. Tájékozódni lehet a környék további zsidó emlékeiről is. Sokan vettek részt a tartalom összeállításában: helyi lakosok, a városvezetés, a helyi múzeum, kutatók, egykor itt élők leszármazottai, stb.

 

Megszakítás