Minden héten zsidó nők és lányok szentelik meg a sábátot a péntek esti gyertyagyújtással. Ezen a héten különösen fontos, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a különleges micvához, hiszen világszere minden zsidó közösen imádkozik a három fiatal izraeli fiúért, akik két hete estek terroristák fogságába, és akikről azóta sem kapott hírt a családjuk.

A Hanna Klub felhívást intézett a magyarországi zsidó közösség hölgy tagjaihoz. Kérik, hogy csatlakozzatok azoknak a nőknek a tízezreihez, akik szerte a világon teljesítik ezt a különleges micvát!

Budapesten ezen a héten legkésőbb 20:26 perckor kell meggyújtani a szombati lángokat, ami után a következő áldást mondjuk: Báruch átá Á-donáj Elochénu melech háolam, áser kidesánu bemicvotáv vecivánu lechádlik nér sel sábát kodes.

Azaz: Áldott vagy te Örök I-stenünk, a világ királya, aki megszentelt bennünket parancsolataival, és megparancsolta a szombati gyertyák meggyújtását!

A gyertyagyújtás micvájának teljestése szent idő, az ilyenkor elmondott személyes imák különösen nagy erővel bírnak. Ezen a héten, a három fiú

 

Jáákov Naftali ben Ráchel Devora

Gilád Micháel ben Bát-Gálim

Ejál ben Irisz Tesura

 

mielőbbi megmeneküléséért imádkozunk!

 

A szervezők kérik, hogy aki csatlakozik a kezdeményezéshez, jelezzenek vissza, és lehetőség szerint továbbítsák ezt a felhívást minden zsidó nőnek!

 

További tudnivalók a gyertyagyújtás rendjéről:

 

A férjes asszonyok két gyertyát gyújtanak otthonukban vagy ott, ahol vacsorázni fognak – van, ahol minden gyermek után további egy-egy gyertyát is gyújtanak. A kislány hároméves kora körül, amikor már el tudja mondani az áldást, kap szüleitől egy gyertyatartót, és elkezdi a szombati fények gyújtását. A lányok csak egy gyertyát gyújtanak, előbb, mint anyjuk, hiszen lehet, hogy a mamának még egy kicsit segítenie kell a gyújtásban, aki nem nyúlhat többé gyertyához, ha már gyújtott. Szokás néhány pénzdarabot tenni a cödáká perselybe a gyertyák meggyújtása előtt.

Az asszony vagy a lány meggyújtja a gyertyákat, kezét kiterjeszti a lángok fölött. Három körkörös, hívogató mozdulattal érzékelteti, hogy elfogadja a szombat szentségét. Azután kezével eltakarja szemét, és elmondja A gyertyagyújtás áldásai című részben található szombati áldást. Ezután felfedi szemét, hogy befogadhassa a szombat fényét.

Úgy tartják, a gyújtás ideje különösen alkalmas arra, hogy egészségért és boldogságért imádkozzunk. Az ilyen ima hamar meghallgatásra talál, mert a szombati gyertyagyújtás nagy micvájának teljesítése közben mondjuk.

Fontos! A szombati gyertyákat pénteken este, naplemente előtt kb. 18 perccel, kell a naptárban jelölt gyertyagyújtási időben (ezen  héten 20:26-kor),  meggyújtani. Naplemente után tilos gyújtani, mert az a szombat megszentségtelenítésének számít!

 

 

 

Megszakítás