Az izraeli Urban Aeronautics cég személyautó méretű mentődrónt fejlesztett ki, mellyel bajba került embereket menthetnek ki veszélyes szituációkból.

A repülő autó témája régóta foglalkoztatja az embereket, s ez az új találmány valami hasonló nyújt. A Jávne városában működő vállalat már 15 éve dolgozik a személyszállításra alkalmas, távirányítású járművön.

Az elkészült prototípus a Cormorant nevet kapta. Mérete egy középkategóriás autóé, 1.5 tonnát nyom és 500 kg-mal terhelhető. A járművet belső rotorok hajtják, végsebessége 185 km/h. Tájékozódását lézeres és radaros magasságmérők, inerciaszenzorok, valamint elektrooptikai kamerák segítik. A mérnökök célja az volt, hogy a Cormorant veszélyben lévő, vagy ellenséges környezetben rekedt személyeket evakuáljon, illetve katonákat juttasson el biztonságosan az akció területére.

Ráfi Joeli, az Urban Aeronautics vezetője szerint repülő járművük forradalmasíthatja a hadviselést. “Képzeljünk el egy radioaktív robbanást egy városban, vagy valamilyen vegyi anyaggal szennyezett területet. A pilóta nélküli, távolról irányított Cormorant ilyenkor megjelenik és megtisztítja a terepet.”

Joeli hozzátette, hogy a repülő autó könnyebben és biztonságosabban közlekedik városi környezetben, mint egy helikopter, mert kisebb méretű és nincs külső légcsavarja, mely beleakadhat az épületek falába, vagy az elektromos vezetékekbe.

A Cormorant prototípusa tavaly novemberben repült először. Tervezői elégedettek volt, csak néhány kisebb probléma akadt. Most azon dolgoznak, hogy a jármű megfeleljen az Egyesült Államokban alkalmazott repülésbiztonsági előírásoknak, ami lehetőséget biztosítana a nemzetközi forgalmazásra. Az Urban Aeronautics 2020-ban szeretné piacra dobni a repülő autót.

Forrás: Arutz7