Izrael sokszínű és befogadó ország, melyet mindenkinek érdemes megismernie – vallja Ilan Mor. Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok alakulásában a jövő évi választásoknak is nagy szerepe lesz. A diplomata exkluzív interjút adott a SZEGEDma.hu-nak.

– Többször nyilatkozta, azért járja a világot, hogy megismerjék az emberek Izrael valódi arcát. Melyek azok a dolgok, amiket ön szerint sokan nem tudnak?

– A Közel-Keletről érkező hírek fehérek vagy feketék, de az élet, mint tudjuk, ennél sokkal komplikáltabb, ezért meg szeretném mutatni Izraelnek e két szín közötti arcait is. Ezért is utazom, hogy találkozzak emberekkel, összehozzam őket, és bemutassam nekik e sokszínű országot a maga valójában.

– Ha már a hírekről szólt, s arról, hogy esetenként feketék, arról cikkeztek a napokban, hogy Irán egy-másfél hónap alatt legyárthatja az első atombombájához elegendő mennyiségű, megfelelően magas szintre dúsított uránt, s Izrael minden fórumon, minden eszközzel igyekszik ez ellen fellépni…

– Izraelt és Iránt nem lehet ugyanarra a szintre tenni! Ki kell jelentenünk, Izrael sosem fenyegetett egy országot sem azzal, hogy egy másik államot leromboljon. Úgy gondolom, az Iránnal kapcsolatos összes negatív hír igaz, mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy elegendő dúsított uránnal rendelkezzenek egy atombomba elkészítéséhez. Közismert, hogy Irán támogat terrorista szervezeteket, így például a Hezbollahot és a Hamaszt, ezenfelül holokauszttagadó ország. Az iszlám állam azonban nemcsak Izraelt fenyegeti, hanem közvetlen szomszédjait is, és úgy látom, nem szabad, hogy megtréfáljon bennünket a választások utáni Irán új arca sem. A Közel-Keleten Izrael az egyetlen valódi demokratikus állam, és bár több országban is voltak demokratikus választások a térségben, de egy demokratikus választás nem egyenlő egy demokratikus társadalommal. Izraelben épp olyan demokrácia van, mint Magyarországon, Németországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban, gondoljunk a törvényi szabályozásra vagy az emberi jogokra, miközben jelen pillanatban Iránban még felakasztják azokat, akikről azt feltételezik, hogy homoszexuálisok. Ez Izraelben nem történhet meg.

– Tavaly is járt Szegeden, akkor tárgyalásokat folytatott a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Szabó Gáborral, és Botka László polgármesterrel is találkozott. Eltelt több mint egy esztendő, milyen hozadéka lett a megbeszéléseknek?

– Ezzel kapcsolatban nem lehetek túl konkrét, hiszen amit én csinálok az nem rövidtávfutás, hanem inkább maratonként jellemezhető. A tavaly augusztusi megbeszélést követően a múlt hónapban is találkoztam Szabó Gáborral, az Izraeli Nagykövetség által szervezett első izraeli-magyar innovációs nap vendége volt a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként. Ennek a rendezvénynek az eredményeit csak később láthatjuk, hiszen az igazi munka csak most kezdődik, hagynunk kell egy kis időt, hogy mindenki megeméssze azokat a dolgokat, amiket ezen az innovációs napon tanult, és később felvesszük velük ismét a kapcsolatot. Azt már most is elmondhatom, hogy az egyik legnagyobb magyarországi start-up cég azon gondolkodik, hogy diákokat küldene Izraelbe, hogy tanuljanak és tapasztalatokat gyűjtsenek. Ezen a rendezvényen be tudtuk mutatni az embereknek, hogy Izrael egy valódi start-up nemzet, fejlett technológiákat alkalmaz, és szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik.

– Miként látja, a magyar és az izraeli gazdasági kapcsolatok terén történtek változások, érdeklődnek kinti cégek hazánk vagy éppen Szeged, Szeged térsége iránt?

– A kapcsolatok továbbra is jók, semmilyen negatív hír nem jutott el hozzám, de a gazdasági helyzet Európa-szerte és Magyarországon egyaránt ismert, így mindenki kivár. Lassan-lassan javulnak a mutatók, majd meglátjuk, mi lesz a választások után. Ez egy hosszabb folyamat, nem olyan, mint például a pudingkészítés, hogy egyszerűen összekeverjük a tejet és port, s máris készen van. Nem a propaganda miatt, hanem azért járom a világot, mert azt szeretném, ha az emberek gondolkodnának, s úgy tekintenének Izraelre, mint egy barátságos államra. Magyarországgal nagyon sok dologban hasonlóságot találhatunk, hiszen mindkét ország kicsi, mindkettő nyelve különleges, illetve nagyon sok értékes és okos ember él mindkét helyen, akik sokat tudnak tanulni egymástól. Én azon embereket invitálom Izraelbe, akik érdeklődnek például a mezőgazdaság iránt, és tanulnának. Nem kell várni semmire és senkire, egyszerűen fel kell ülni egy repülőgépre, s mindenki megtapasztalhatja, hogy Izrael egy olyan nyitott és befogadó ország, mely számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik érdeklődnek a kultúra, az innováció, a technológia vagy éppen a mezőgazdaság iránt. A nagykövetséget is bárki felkeresheti, mindenkinek megpróbálunk segíteni.

– Ezúttal a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényére érkezett a napfény városába. Hogyan látja, Pesten és a vidéki településeken mennyire aktívak a zsidó közösségek?

– Szerencsére aktívak, de nem csupán a hitközségek szintjén kell ezzel foglalkozni, úgy gondolom, hogy a települési és megyei önkormányzatoknak egyaránt feladata, hogy összehozza a zsidó és nem zsidó magyarokat. Tudom, hogy a szegedi szervezetek is kiváló munkát végeznek ezen a téren, és arra biztatom őket, hogy a jelenlegi úton haladjanak tovább! Két olyan fontos terület van, amivel a különböző embereket össze lehet hozni, ez pedig az oktatás és a kultúra. A zsidó tradíció és vallás egy része és ajándéka a magyar történelemnek, a középiskolákban és az egyetemeken a zsidóság történelmét és vallást is meg kell tanulniuk a fiataloknak, hiszen a saját identitásuknak is egy részét képezi.

SzegedMa
Varga Anna
Fotó: Maróti János

Megszakítás