Idén Üzbegisztánban rendezték meg a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiát, amelyen az izraeli csapat is részt vett. Az egyik izraeli résztvevő, a 11. osztályos Netá Eiger is a versenyzők között volt. Netáról tudni kell, hogy egy vallásos kibucban, Tirát Cviben él és a közeli Szdé Élijáhu gimnáziumában tanul. Emellett egy igen neves tóratudós, a pozsonyi születésű Akiva Eiger rabbi (1761-1837) leszármazottja.

A csapatba Izrael hat legtehetségesebb fiatal kémikusát válogatták be. A verseny első két, elméleti fordulójában Netá remekül szerepelt, ám a gyakorlati megmérettetés előtt hidegzuhanyként érte a hír: nem engedélyezik számára, hogy a szombatra kiírt fordulót péntek délután vagy szombat éjjel teljesítse. Bár a verseny szervezői korábban ígéretet tettek arra, hogy figyelembe veszik Netá vallási meggyőződését és lehetővé teszik, hogy más időpontban teljesítse a feladatokat, a helyszínen már elutasítóan viselkedtek és közölték: ha nem vesz részt a szombati fordulón, elbúcsúzhat a versenytől.

Netá számára nem volt kérdés, hogy mit válasszon: nem volt hajlandó megszegni a sábát törvényeit.

Hazatértekor a két vallásos kibuc tagjai hősként köszöntötték a lányt, aki az elmúlt három évet a versenyre való felkészülésnek szentelte és korosztályában Izrael egyik legjobb kémikusának számít. Bár Üzbegisztánból érem nélkül érkezett haza, egy sokkal fontosabb versenyszámban az első helyen végzett: hű maradt a Tórához, a hitéhez és a zsidó értékekhez.

Fotó: middleeast24