A Simon Wiesenthal Center felszólította Catherine Ashtont, hogy ‘Ítélje el a szélsőjobboldali csoportok, és a neonácik jelölését a május 25-i Európai Parlamenti választásokon.

A SWC arra sürgette Ashtont, hogy “…intézzen felhívást az EU mind a 28 tagállamához, miszerint tegyenek meg minden intézkedést annak érdekében, hogy kizárják az erőszakot, és ellehetetlenítsék a szélsőséges csoportok EP jelölését.’’

“az ön felhívása szép gesztus lenne így a hivatali idejének a végén, a csend viszont azt jelezné, hogy ön érdektelen” írta levelében DrShimon Samuels a SWC nemzetközi kapcsolatok igazgatója.

Megemlítette azt a tényt is, hogy Magyarországon a nyíltan antiszemita, cigányellenes és homofób Jobbik párt, épp most választotta meg a magyar parlament alelnökévé az egykori Skinhead-et, Tamas Sneidert. Sneidert korábban romák bántalmazásért, épp saját szülei jelentették fel. Sőt, az újonnan választott magyar kormány a „…kulturális és oktatási bizottság elnöki pozícióját Duró Dórának, a jobbikos Novák Előd feleségének adta. Amikor a házaspárt megkérdezték, miért nem vettek részt a múlt heti Holocaust megemlékezéseken, Novák azt felelte, „mi csak olyan genocidiumokról emlékezünk meg, amelyek valóban léteztek”.

‘’Érdekes, hogy az EPP (European Peoples’ Party) nevű konzervatív EP frakciók csoportja elfogadta a Jobbik tagságát” jegyezte meg Samuels, majd egy további példát is felhozott az erőszak terjedésére: a belga rasszista szélsőjobboldali ‘Debout les Belges!’ (‘Álljatok fel belgák!’) csoport múlt vasárnap Brüsszelben megkísérelt egy antiszemita kongresszust összehívni – amelyet emberi jogi szervezetek, köztük a SWC közbenjjárására.végül betiltottak, és a rendőrség feloszlatta.
 

(Helyreigazító közlemény:
Az internetes oldalunkon 2014. május 9-én "Hova álljanak a Belgák"  megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy Sneider Tamást korábban romák bántalmazásáért épp saját szülei jelentették fel.
Valótlanul állítottuk továbbá, hogy Novák Elődöt korábban bárki megkérdezte volna arról, hogy miért nem vett  házastársával részt a cikk előtti héten tartott Holocaust megemlékezéseken, illetve azt is, hogy erre ő úgy válaszolt:  " mi csak olyan genocidiumokról emlékezünk meg, amelyek valóban léteztek ". A valóság ezzel szemben az, hogy ilyen kérdést Novák Elődnek soha senki nem tett fel, és ilyen választ Novák Előd soha senkinek nem is mondott.
)

 

Megszakítás