Egy friss tanulmány szerint a bujkáló zsidók kétharmada nem élte túl a háborút. Többségüket lengyel honfitársaik juttatták a gyilkosok kezére.

Két kötetes, 1600 oldalas tanulmányban mutattak be újabb részleteket a lengyelországi holokauszt történetéről – olvasható a Jerusalem Post cikkében. A kutatás szerint sokkal nagyobb volt a lengyel lakosság szerepe a nácik kiszolgálásában, mint azt a történészek eddig hitték.

Az elmúlt öt év kutatásait összefoglaló tanulmány szerzői Lengyelország 13 régiójából 9-et vizsgáltak meg, majd megdöbbentő eredményeket közöltek. Szerintük – az eddigi becsléseket jóval túlhaladva – több százezer zsidó haláláért volt felelős a lengyel lakosság.

Az újonnan közzétett információk szerint a Lengyelországban bujkáló zsidóság kétharmada nem élte túl a háborút, és többségüket honfitársaik juttatták a gyilkosok kezére.

A Jad Vasem Múzeum nyilvántartása szerint ugyanakkor Lengyelországban volt a legmagasabb a száma azoknak is, akik hajlandóak voltak életüket kockáztatni a zsidók megmentéséért a holokauszt során. A történészek összesen 6000 ilyen lengyelről tudnak. 

 

zsido.com

 

Megszakítás