Van egy speciális női ünnepünk, amiről szinte alig tudunk, holott minden hónapban meg kéne ünnepelnünk. Mindeközben mi nők az internetes oldalakból és magazinokból megismert, az ún. holdnaptárból divatot csinálunk, mit sem sejtve, hogy valójában mindezen ezoterikusnak tartott jelenségek a mi vallásunknak is az alapkövei. A Rosh Chodesról, azaz az újhold ünnepéről van szó, amit a hagyomány szerint női ünnepként tartunk számon. Ennek azaz oka, hogy ezeken a napokon speciális női privilégiumok vannak érvényben, melyeket a saját érdekünkben jobb, ha megismerünk.

 

Bevezetőül annyit, hogy a Ros Chodes a zsidó nők azért kapták jutalmul, amiért ódzkodtak odaadni az ékszereiknek férjeiknek az Aranyborjú megalkotásakor (2Mózes 12:2 Rashi). Ennek pedig nem(csak) az volt az oka, hogy az Egyiptomból (vagy inkább az egyiptomiaktól) magukkal hozott ékszereiket különösen szerették, hanem mert belátták, hogy az aranyborjú bálvány, és csak eltávolítja a népet a Jó Teremtőtől. De mégis, melyek ezek a kiváltságok, melyeket az Örökkévaló a nőknek adott?

 

Melyek különleges női micvék Rosh chodeskor?

A Sulchan Aruch (97.3) szerint „Ros-chodes (újhold) napján szabad munkát végezni, nők azonban nem szoktak e napon dolgozni. Helyes szokás ez és nem kell nékik megkönnyíteni.” Évszázadonként, és közösségenként változott annak a hagyománya, hogy mi számít munkának. Napjainkban általánosan elfogadott, hogy ilyenkor nem varrunk, nem foltozunk, nem mosunk. Természetesen akkor a legkönnyebb a Rosh Chodest ünnepként megélni, hogyha nem arra gondolunk, hogy a szennyes csak továbbgyűlik és később ígyis-úgyis sort kell rá kerítenünk – hanem a családunk valamely férfi tagja leveszi a vállunkról ezt a terhet, és legalább ilyenkor megteszi helyettünk.

 

Mit ünneplünk Rosh Chodeskor?

Ahhoz, hogy persze ünnepként éljük meg a Rosh Chodest meg kell ismernünk a jelentőségét. A Rosh Chodes volt az első micva, amit a JóTeremtő az Egyiptomból való kivonuláskor a zsidóknak adott:

2Mózes12/2. Ez a hónap nektek a hónapok kezdete, első ez nektek az év hónapjai között.

Tehát egyrészt innentől kezdve indul a történelmünk, másrészt a zsidó életciklus is ettől a ponttól tudott megvalósulni. A Rosh Chodes által kaptuk meg a zsidó élet körforgását, és az azt szabályozó ünnepeket azáltal, hogy végre lett egy viszonyítási pontunk, ami alapján a hónapjainkat számolni tudtuk. Ha nem lenne Rosh Chodes és nem tudnánk zsidó  hónapokat számolni, ugyan honnan is tudhatnánk, hogy melyik évben pontosan mikorra esik a következő ünnep, az ádár 25-ai Purim? Rosh Chodeskor azt ünnepeljük, hogy zsidó életmódot élhetünk.

 

Mit tudhatunk a zsidóság holdnaptáráról, a luachról?

A Talmud (Szuká 29a) az áll, hogy míg más népek a nap szerint, addig Izrael a hold szerint számol. Ez arra utal, hogy míg a népek nagy része a Gergely naptár szerint éli mindennapjait, addig nekünk, zsidónknak van lehetőségünk egy másféle időszemlélet megtapasztalására. A zsidó naptár, luach ugyanis holdnaptár: a hold 29 nap alatt kerüli meg a földet. Pályája alatt a nap is különböző mértékben világítja meg, ami miatt mást látunk az égen a zsidó hónap kezdetekor, újholdkor, a hónap közepén teliholdkor, valamint a hónap legvégén. Rosh Chodeskor, újholdkor üres az ég – hiszen „a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el és pontosan a túloldalát világítja meg a Nap. Az „új” holdat nem látjuk, mert szorosan a Nap közelében van, és a napfényes ég lehetetlenné teszi az észlelését. [1].

Könnyen megérthetjük a holdfázisok változását az alábbi képre pillantva:

Kép helye

A közvilágítás feltalálása előtt, Egyiptomban kifejezetten jól jött a zsidóknak az „újhold”, a Rosh Chodes ,mert ez megkönnyítette a sötétségben, az éj leple alatt való távozást.

 

 

Mi a kapcsolat a holdfázisok és a természet változása között?

A holdfázisok változása a tengerek ár-apály viszonyát, valamint az emberi testben és a természetben lezajló biológiai folyamatokat is befolyásolja. Népi megfigyelések tanúskodnak róla, hogy az újholdtól teliholdig tartó szakasz – azaz a növő hold ideje alatt a növekvő energiák miatt a tápanyagok is jobban épülnek be. Emiatt, ilyenkor ajánlott a bőr kényeztetése különböző krémekkel és pakolásokkal, valamint a virágaink tápsókkal való megerősítése. Teliholdkor erős, impulzív energiák jelentkeznek, ilyenkor nem ritka, hogy álmatlanságban szenvedünk, vagy idegesek vagyunk. Vannak, akiknek pontosan ilyenkor esik ki a fogukból a tömés, de egyes természetgyógyászok ilyenkor indulnak el gyógynövénygyűjtő körútjukra annak reményében, hogy a növényeknek nagyobb hatóanyag lesz, ha ilyenkor szedik le őket. A telihold és az újhold közötti fogyó hold időszakában csökkenek az energiák, emiatt ilyenkor érdemes például arcot tisztíttatni, fogyókúrázni vagy pedig a kertben gyomlálni.

 

A legmarkánsabb kapcsolat azonban holdfázisok és a női ciklus között lelhető fel. Azoknál a nőknek, akik nem élnek terhességszabályzó hormonális szerekkel, kerülik a stresszes életmódot, és normális időben feküdnek le aludni – nagy eséllyel Rosh Chodeskor, azaz új holdkor kezdődik el a ciklusa. Ennek végeztével, ha megtartják a hét tiszta napot (lsd nida szabályai), pontosan a peteéréskor, tehát a teherbeeséshez leginkább esélyes napon, Teliholdkor lehet ismét együtt a pár.

 

Mi hogyan ünnepeljük meg a Rosh Chodes, és mit kezdünk a holdnaptáral?

Mint láthatjuk, a Rosh Chodesnak kifejezetten fontos szerepet kéne kapnia a hölgyek életében. Ha ez azonban még nincs így, ideje változtatnunk! Hölgyeim, nem érdemes több ezer forintot kidobni a holdnaptárakra – elég  www.zsido.com felül nyomon követni azt, hogy éppen milyen nap van. Ha 1-15-öt látunk (például éppen Ádár 3.-a van) akkor növekvő holdfázis, a 15-29/30 van, akkor csökkenő holdfázis van. Érdemes életmódunkat ennek megfelelően kialakítani.

Rosh Chodes beköszönte előtt pl. szokás végiggondolni az elmúlt hónap eseményeit, és az új hónapra való változtatásokat másnap életbe léptetni. Rosh Chodes estéjén az átlagosnál szebb ruhát ölthetünk, különleges süteményt süthetünk, amit az áldást elmondásakor pedig külön betoldással köszönhetünk meg JóTeremtőnek. Külföldön az is elterjed szokás, hogy Rosh Chodeskor a nők összegyűlnek egy kis beszélgetésre, és tanulnak közösen valamit, vagy zsoltárokat mondanak. Ha elkezdünk nagyobb jelentőséget tulajdonítani a Rosh Chodesnek, akkor ezáltal a zsidó örökségünkhöz való kapcsolatunkat is jobban meg tudjuk erősíteni. Talán a családunkra is átragad a RoshChodes szelleme és a férjünk is nagyobb kavanával, azaz áhítattal fogja mondani reggel a Halélt, azaz hálaimát. Próbáljuk ki!

 

 

Sarah Steiner

[1]    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hold