A szaksajtó régóta nyomoz a kóser internet után, a nyomait megtalálta a Los Angeles Times és a Wired is. A valóság ezzel szemben az, hogy: “A kóser internet még nem létezik. Nincs ismert megoldás azokra a problémákra, amiket az internet egy haredi családnak jelent” – írja a hareidi.org.

Ezért az ultraordodox zsidó vallási vezetők, főleg a haredi közösség tagjai szerint a legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha az ember egyáltalán nem használ internetet. A legkóserebb internet a nem létező internet: ha valaki nem csatlakozik, akkor nem is eshet kísértésbe.

“Ha nincs feltétlenül szükséged az internetre, szabadulj meg tőle. A világ minden jótanácsa sem ér annyit, mint eleve megszabadulni a kísértéstől” – figyelmeztet a venishmartem.com, és egyből megoldást is kínál: az OUTNET-et. A szolgáltatás Izrael 16 városában 50 önkéntessel dolgozik. Hogy működik? Felhívja az ember a 1599-22-20-as telefonszámot, és az OUTNET egyik munkatársa ingyen eltávolítja az internetet a fertőzött számítógépről, örökre. (A kóseresítést természetesen nemcsak számítógépeken, hanem minden mobil eszközön, tableten és telefonon is vállalják.)

De mi van akkor, ha valakinek nemcsak a számítógépre, de az internetre is szüksége van a munkájához? Mert például elektronikus üzeneteket kell küldenie, rendeléseket feladnia, vagy hajóskapitány, és meg szeretné tekinteni a várható időjárást? Van megoldás?

Mindenre van megoldás

Ismerkedjenek meg Izrael első ultraordox netszolgáltatójával, az eNativval. A cég alapelve, hogy bár kezdetben a rabbik az internetet a judaizmusra leselkedő legnagyobb, a disznóhúsevéshez hasonlítható veszélynek titulálták, és ezerszer rosszabbnak nevezték a televíziónál, 2005-re megenyhültek, és kijelentették, hogy az internet használható, de csak munkára.

Logikus: ha az internet teljes kikapcsolása nem megy, a legegyszerűbb egy olyan netszolgáltatóval szerződést kötni, ami már a saját szerverein kiszűri a kártékony tartalmat, és csak az ellenőrzött, teljesen biztonságos oldalakat engedi letölteni ügyfeleinek. A Nativ mellett ilyen cég a Jnet: családoknak, cégeknek és iskoláknak is szolgáltat, van betárcsázós és széles sávú ajánlata is, és véd a szenny, az obszcenitás, a nem engedélyezett kapcsolatfelvétel, a spam és az időpocsékoló tartalom ellen is: “Ha a Jnettel internetezik, nem kell feladni a zsidó értékeit és a produktivitást sem”!

Több mint ezer megmentett zsidó

“Nemzetközi veszedelem sújt le a a Zsidó Népre, és azzal fenyeget, hogy szétszakítja a zsidó élet szövetét. Senkit nem kímél, a tinédzserektől a kolelek tagjaiig, az irodai dolgozólktól a rabbikig, az egyedülállóktól a házas férfiakig. A GYE az egyetlen fegyver a kezünkben” – írja Aharon Feldman rabbi a Venishmartemen.

Mint a szájtról kiderül, hároméves működése alatt a csodaszoftver, a GYE több mint ezer zsidót terelt vissza sikeresen a józanság, a gyógyulás és az önuralom útjára webszájtja, fórumai, segélyvonalai és konferenciái segítségével. Hasonlóan működik egy másik kóseresítő szolgáltatás, a TAG, ami helyszíni telepítést is vállal – egyszer kell fizetni 50 dollárt, de a szűrés onnantól ingyen van.

A tartalomszűrés persze további problémákat is felvet: komoly gond például, hogy az ortodox zsidók nem tudják besorolni az egyes oldalakat anélkül, hogy kitennék magukat a kísértésnek, ezért a Nativ nőket alkalmaz arra, hogy eldöntsék egy-egy webszájtról, átengedik-e a kóserszűrőn.

Nincs kéznél nő? A livigent.com-on lehet ellenőrizni, melyik szájt mennyire veszélyes. A szoftver magyarul sajnos nem tud, de a pornóoldalakról nagy biztonsággal megmondja, hogy 100 százalékban pornót tartalmaznak. Onnantól mindenki maga döntheti el, hol húzza meg a határt: ha nagyon vigyáz, csak 0%-ban veszélyes tartalmat enged a gépére, ha kicsit bátrabb, akár 50%-ra is állíthatja a szűrőt.

A hardveres és szoftveres tiltás, szűrés mellett szerencsére létezik a proaktív irányzat is: ilyen a Jewogle, és ilyen volt a szép emlékű, sajnos ma már nem létező kereső, a Koogle is. Aki garantáltan kóser tartalomra vágyik, látogasson el az Orthodox Union oldalára, az ou.org-ra, vagy a Kashrut.com-ra. Aki ugyanezt videóban keresi, annak ott a zsidó Youtube, amit úgy hívnak, hogy Yideotube.

Írjuk be a Jewogle.com keresőjébe, hogy:
 

Írjuk be a keresőbe, hogy sex!

  • Első találat: Kosher Sex, Torah 101.
  • Második találat: Jewish View of Sex, Marriage, Sexuality.
  • Harmadik találat: Orthodox Response to Same-Sex Marriage.

Na jó, akkor írjuk be a keresőbe, hogy Budapest!

  • Első találat: Lubavitch of Hungary.
  • Második találat: Budapest, Hungary: Chabad-Lubavitch Centers.
  • Harmadik találat: Pesti Shul.

 

Biztonságos, kóser szörfözést!

444

 

 

Megszakítás