Új! Budai Minjen

Történelmi esemény volt Budán a Moszkva téren, 5764 Ros Hásánáján, szeptember 26-án este. Megalakuló félben van az első új budapesti minjen az elmult ötven évben. A Pesti Jesiva budai tagjainak és a nagy közönség már régi kérése volt, egy új budai körzte megalakulása ahol legalább szombatonként jó hangulatban fiatal társaságban lehetne eltölteni a szombatköszöntést. Zsinagóga épület hiányában más megoldást kellett keresni, és így lett átalakítva (egyenlőre ideiglenesen) a Moszkva téren a Margit krt. 105 allatt egy 250 nm-es iroda helység zsinagógává, a Pita house jóvoltából. Az ötletnek oirási sikere volt, olyannyira hogy Ros hasana estéjén több mint ötven fiatal gyült össze és köszöntötte Köves Slomó és Sudak Shalom rabbi vezetésével az újévet. Az imát egy jóízü kidus követte halfejjel és gránát almával fűszerezve. A folytatás Jom kipur este következett ugyancsak növekvő érdeklődéssel. Remélhetőleg nemsokára már minden szombaton megadatik majd a lehetőség a Budai Minjenre.

Zsidóságot egyetemi szinten

2003. február 2-án nyílt meg – a Rabbinical College of America (Morristown, New Jersey)és aL. A. Pincus Foundation (Jeruzsálem)közreműködésével a Zsidó TudományokSzabadegyeteme, melyen az érdeklődők magas színvonalon elmélyedhetnek olyan klasszikus zsidó tanokban, mint a Talmud, a Kabbala a Maimonidész és mások, eredeti forrásokból. A tanfolyamot Köves Slomó, és Oberlander Báruch rabbik vezetik.

Ahogyan az nevében is benne van, intézményünk tanulmányi szintje magas és intenzív, egyetemi szintű, a Rabbinical College of America által meghatározott követelményeknek megfelelően. Ugyanakkor intézményünk fő célja nem annyira a „diplomaosztás” hanem egy olyan mindenki számára szabadon nyitva álló egyetem kialakítása, ahol a tanulási módszer leginkább a jesivai tanuláshoz hasonlít, melyben a témát a szöveg értelmezésével, vitával és közös beszélgetéssel értjük meg, elemezzük.

Az Egyetem egyidejűleg külön tankönyv sorozatot is indit, A Zsidó Tudományok – Fejezetek a klasszikus forrásokból címmel. Ebben a közel 300 oldalas terjedelmes anyagban a Talmudból, Maimonidész munkáiból, a zsidó filozófia és misztika műveiből válogattunk és fordítottunk. Például az itt megjelentetett Talmud-fordítás, amely a Talmud valódi, vitázó jellegét jól tükrözi, kizárólag a Szabadegyetem tankönyveiben jelenik meg. A fordítások nagy része a héber, jiddis vagy arámi eredetiből erre a programra készült, alkalmanként korábbi magyar vagy angol fordítások felhasználásával. A könyv anyaga illusztrációkkal és térképekkel van kiegészítve, ezzel is segítve a könnyebb érthetőséget. A sorozat az Egyetem minden szemeszterén újabb külön tankönyvvel gazdagodik.

Azok számára, akik nem tudják magukat elkötelezni a heti hat órás tanulás mellett, lehetőség nyílik arra, hogy emailen keresztül „Levelező szak”-unkon, az Egyetem programját folyamatosan figyelemmel kísérjék.

A fentiekkel kapcsolatban forduljon bizalommal Köves Slómó és Oberlander Báruch rabbikhoz a Szabadegyetem elérhetőségein: http://www.zsido.com/zstsz.html

 
 
Hírek az iskolából

Jó hírekkel és egy rakás új tanulóval indított az idén a Gán Menáchem ovóda és Bét Menáchem iskola. A gyönyörű budai környezetben lévő intézményben a két éves bölcsisektől, a 11 éves hatodikosokig mindeki jól érezheti magát. A jó szintü világi tantárgyak mellett autentikus zsidó neveltetést és kitünő angol tudást sajátíthatnak el a gyermekek, hiszen az oktatás egyszerre két nyelven folyik. A most ötödikbe járók az év végén az álami középfokú angol nyelvizsgát fogják letenni. Az intézménybe már két iskola busz szállítja a gyermekeket, így a nem környéken lakókat is tudjuk fogadni. Az ország egyetlen zsidó bölcsijében, pedig már mindkét csoport megtelt.

Segíteni tárt karokkal…

A híres izraeli üzeletember, Juli Offer jóvoltából, Smuel Raskin rabbi szervezésében, a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület jótékonysági központot nyitott az intézmény célja a rászoruló, elsősorban fiatal, családok segítése ajándék csomagokkal. Az első csomagból közvetlenül a nagyünnepek előtt közel száz család részesült. A csomag magában foglalt alap kóser élelmiszereket és a két ünnepi imakönyvet. Egyesületünk szívesen vár mind további rászorulókat, mind további adakozókat akik szívesen beszálának az intézmény megerősítésében. Szívesen látunk szinte minden tovább ajándékozható adományt. Érdeklődni a 06-70-381-3242-es telefon számon lehet.

Sok Sikert!

A Pesti Jesiva és minden barát sok sikert kíván Mózes Dávidnak aki Izraelben, Faith Báruchnak és Kiss Gabriellának akik New Yorkban fejlesztik tovább, kinti Jesivákban tudásukat. Velük már hatra nő azoknak a fiataloknak a száma, akiknek idén Egyesületünk megszervezte a külföldi tovább tanulást.

Mázál Tov!

Timár Gábor Ottónak körülmetéléséhez, a Pinchász Perec nevet kapta. Kóka Andrásnak, aki a Joszi nevet kapta. Kiss Ildikónak, névadásához aki a Noá nevet kapta. Raj Ágnesnek névadásához, a Cháná nevet kapta, illetve fia Kellner Tibor körülmetéléséhez aki a Jesájá Menáchem nevet kapta. Bojár Eszternek, aki az Eszter nevet kapta. Faithné Búzás Erikának névadásához az Árielá Édel nevet kapta, illetve fia Ákos körülmetéléséhez aki az Áser nevet kapta. Gratulálunk Jusztin Ádámnak Brit milájához, ő az Ádám Mordecháj nevet kapta.

Megjelent: Egység Magazin 14. évfolyam 53. szám – 2014. augusztus 3.