Több száz résztvevő együttvéve a lubavicsi minjeneken

Pontosan egy héttel Ros hásáná előtt megérkeztek a Pesti Jesiva hatodik évfolyamának diákjai. A fiúk többségükben Amerikából, a The Rabbinical College of America-ból, és Izraelből érkeztek, összesen 12-n. Közvetlenül érkezésük után, bevetették magukat a helyi munkába, amiből hála Istennek az idén is volt, és van bőséges, hiszen az ország sok pontján volt szükség a segítségükre. Az újévi imákra a Jesiva friss növendékei Debrecenbe és Galántára is ellátogattak, hogy az ottani imákon és újévi szertartásokon kisegítsenek. Debrecenbe a helyi közösségen kívül az utóbbi években egyre több izraeli orvostanhallgató diák is érkezik. Idén számuk megközelíti a kétszázat, ők voltak azok akik külön felkérték Smuel Raskin rabbit, hogy küldjön egy erősítést az ünnepekre. Az imák nagyon jól sikerültek, a több száz résztvevővel, a folytatás Jom kipurkor következik.

 

Új minjen Budán

Nagy örömhír volt a budai közösség számára, hogy idén Ros hásáná este Budán is jelen volt a Pesti Jesiva. A Pita house jóvoltából a Margit krt. 105, a Moszkva téren, átalakult ideiglenes zsinagógává. A családias hangulatú péntek esti imát, melyen közel negyvenen vettek részt, Köves Slomó rabbi vezete. Vasárnap reggel is volt egy kisseb felhajtású ros hásánái ima Buda egy másik pontján Sudak rabbi vezetésével. Várjuk a folytatást…

 

 

Éjféli imák magyarul

Idén már nem csak a Pesti Jesivában lett meghonosítva az a szokás hogy a Nagyünnepeket megelőző héten mondott imáknak, az elsőjét szombat este éjfél után mondják. Magyarországon ebben mindig is két szokás volt: Voltak akik az első szlichot-ot is kora reggel az ima előtt mondták, mások pedig ezt szombat este még az ünnepi, szombati ruhákba felöltözve mondták. A második szokás az utóbbi évtizedekben feledésbe merült. Öt évvel ezelőtt azonban a Pesti Jesivában felújították ezt a szokást, és az ötlet sikeresnek bizonyult. Idén például közel százan vettek rész az éjfélkor kezdődő imán és az azt megelőző összejövetelen, melyen Oberlander és Köves rabbi inspiráló szavai, és chászid dallamok hangzottak el. A régi szokás visszaállításában idén már több más zsinagóga is részt vett.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 2. szám – 2015. február 9.

 

Megszakítás