Prodi és egy magyar kitüntetett a rabbikonferencián

Zsidó közgáz Bécsben

2004 februárjában, három napos rabbikonferencia volt Bécsben. Az Európai Rabbik Konferenciáját a Rabbinical Caenter of Europe szervezte. Az esemény vendége volt többek között Jona Metzger, Izrael Főrabbija és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is, aki örömét fejezte ki arról, hogy ma Közép-Európában ilyen fontos zsidó tudományos konferencia létesül. A konferencia egyik szer­vezője Ober­lander Báruch rab­bi. Magyarországot képviselte még rajta kívül Shmuel Raskin rabbi és Köves Slomó rabbi. Jo­na Metzger Tho­mas Klestil osztrák államfőt is megáldotta.

A konferencia egyik kitüntetettje a nemzetközi Ronald S. Lauder alapítvány alelnöke Dr. Bán György volt. Az Európai Rabbik Konferenciájának szervezői ezzel a jelképes kitüntetéssel hálájukat fejezték ki Dr. Bán felé a zsidó oktatásért kifejtett munkájáért.

Bécsben amúgy a zsidó élet reneszánszát éli, a jövő tanévben megnyílik ott Közép-Európa első zsidó egyeteme, ahol a közgazdaságtanon túl az egész Európából érkező diákok, heti hat órában héber nyelvet és további háromban ju­daiz­must is tanulnak. Az Egyetem gyönyörű kampusza Bécs 19. kerületében, Mária Terézia valamikori kastélyában található. Az egész Európában elfogadott, közgazdász diplomát adó intézménybe való bejutáshoz, természetesen jó eredményű felvételi vizsga és jó angol nyelvtudás szükséges. Az intézményben magas tandíjat kell fizetni, habár a jó eredménnyel felvételizőknek az Egyetem ösztöndíjat is biztosít. Az Egyetem Magyarországról is vár diákokat. További információ Budapesten: 268-0183, info@zsido.com.

 
Prédikálhat-e a rabbi magyarul?

Nagy sikere volt annak az előadás sorozatnak, amely Oberlander Báruch rabbi előadásában, a magyar zsidóságot megosztó ortodox-neólog szakadást dolgozza fel. Az előadássorozat első alkalmával szó volt két meghatározó magyar zsidó személyiségről, az egyik Sik Mózes (1807–1879), huszti főrabbi, a másik a Szatmári reb­be, Joel Teitelbaum rabbi édesapja, a má­ra­ma­ros-szigeti rebbe (1836–1904).

Ennek a két rabbinak nagy szerepe volt abban híres pilugban – szakadásban, mely másfél évszázadon keresztül megosztotta a magyar zsidóságot – ortodoxokra és neológokra. A szakadás híveiről és ellenzőiről, a nagymihályi ortodoxoktízparancsolatáról, mely többek közt a magyarnyelvű prédikációt is megtiltja, a magyar zsidóság helyzetének különlegességéről és a chászidizmus idetartozó nézeteiről tartotta érdekfeszítő előadását Oberlander Báruch rabbi.

Az est közel 150 résztvevője a „nagymihályi tízparancsolatot”, magyarra lefordítva olvashatta. A sorozat második előadása a „Kóser zsinagógáról”, február 20-án volt a Pesti Jesivában, ugyancsak egy finom péntek esti vacsora mellett.

A nagykállói rebbe a Pesti Jesiva vendége

Az első magyar hászid rabbi leszármazottja, a nagykállói rebbe, a kabbalista Taub Mózes Budapestre látogatott

Idén február 29.-re esett Ádár hó 7., az első magyar rebbe, Taub Eisik a nagy­kállói cádik (1751-1821) halálozási évfordulója. (Érdekes, hogy pont erre a napra esik a bibliai Mózes halálozási évfordulója is.) A mai „nagykállói” rebbe, az első rebbe egyenes ági leszármazottja, Taub Mózes, az alkalomra Magyarországra jött zarándoklatot tenni nagyapja sírjánál.

A Rebbe február 27-én, péntek este a Pesti Jesi­vá­ban hagyományos hászid Tis-t tartott, melynek keretében, az őt kísérő hívekkel együtt, a péntek esti vacsorához kapcsolódó ősi há­szid dallamokat tanított és be­szédet mondott, kab­ba­lisz­tikus tóramagyarázatokkal fűszerezve. Hétfőn, pedig híveket és érdeklődőket fo­gadott a Chábád Lu­ba­vics Zsidó Nevelési és Okta­tási Egyesület irodájában

Absolut Purim

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fergeteges volt a pesti purim. A pesti Jesiva szervezésében a Szochnut épületében lévő klubhelység purimi vígasság helyszínévé vált. A két emeleten, az állandó zenén és táncon túl, különbféle karneváli játékok voltak felállítva. Ki lehetett például találni, ki mit mondott Eszter könyvében, dián sorrendbe lehetett helyezni a purimi történetet és még sok minden mással lehetett tudásunkat próbára tenni. Este nyolctól éjfélig a közel hatszáz fiatal meg sem állt a tánccal. Az ünnepség alatt összesen ötször olvasták fel a megilát. Másnap a gyerekek is kivehették részüket a purimi ünnepségből. A Tombolda házban zsonglőr mutatvány, sok ajándék, tombola, megila-olvasás, vetélkedők és játékok várták őket.

A zsidó Messiás a Pilisben

Mit mond a Talmud a messiásról? Mi a megváltás szerepe a zsidó hitben? Ki lesz a Messiás? Miért nem fo­gadja el a zsidóság Jézust Messiásként? Mit írt Mai­mo­nidész a Mes­siásról? Ezekkel és még sok más kérdéssel foglalkozott az a pilisi hétvége, amely immáron hetedszer került megrendezésre a pilisi hegyekben. A gyönyörű idő és a kellemes környezet is a résztvevők szerencséjére járt. A Pilis Hotelben összegyűlt közel 120 ember, egy nagyon jóleső hétvégét töltött együtt. A péntek esti vacsorán vendége volt a társaságnak Gulyás Kálmán címzetes államtitkár és Donáth László országgyűlési képviselő is. A szombati kidust színesítette Szilágyi Gábor (Jákov), a hunyadi téri zsinagóga kántorának kis előadása. Megható volt meghallgatni az előadás előtt Oberlander Báruch elbeszélését arról, hogy hogyan lett Gáborból Jákov és aztán kántor, illetve hogyan egyengette őt a zsidósághoz vezető útja elején.

A következő pilisi hétvége 2004 szeptember 3-5 között lesz. További információ: 26-013

Megújul a Vasvári

 

Egyre több az új pad a Vasvári Pál utcai zsinagógában. A padok valójából nem újak, hanem csak annak tűnnek. A zsinagóga közel 120 éves (Budapesten a legrégebbi), padjai is legalább ennyi idősek. A padok egy nagylelkű adományozó, Magyarország egyik legnagyobb bútorgyárának tulajdonosának jóvoltából kerülnek felújításra.

Az utolsó idei Hanna Klub

2004. május 16-án, vasárnap a Novotel Budapest Centrum Zsolnay termében megrendezésre került a Hanna Zsidó Női Klub ötödik és egyben az idei szezon utolsó összejövetele. Az est folyamán a házastársi együttélés harmóniájáról Ober­lan­der Batsheva beszélt, majd különböző családi epizódok és dilemmák színészek általi bemutatásával folytatódott a program. A est minden résztvevője elérzékenyülve hallhatta Batsheva asszonytól, hogy sajnos fia betegsége miatt neki is családjával együtt New Yorkba kell utaznia. Többen bíztatták, és együttérzésüknek adtak hangot. A rövid szünet és svédasztal után „Tabu kérdések” következtek, melyeket a résztvevők dr. Kocsis Évához a Szent Imre kórház nőgyógyászához tehettek fel. Végezetül egy év-végi fotóalbum levetítésével zárult az utolsó idei Hanna Klub.

Dr. Lomnici Zoltán a Szabadegyetem vendége

Május 16-án, a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme tavaszi szemeszterének utolsó vasárnapján a vendégelőadó a Legfelsőbb Bíróság elnöke, dr. Lomnici Zoltán volt. A bíró a gyűlöletbeszéd törvényéről és az emberi jogok jelenlegi problémájáról fejtette ki véleményét. Az érdekfeszítő előadás után a Szabadegyetem hallgatói a nyári szemeszterig elbúcsúztak egymástól, és többen hálájukat fejezték ki az előadók és szervezők felé az elmúlt félév érdekes előadásai és programjai iránt. Az előadásnak nagy sajtó visszhangja volt, többek közt a Népszabadság, a Magyar Hírlap és Hír tv adott hírt az eseményrõl.

Megjelent: Egység Magazin 14. évfolyam 54. szám – 2014. augusztus 3.

 

Megszakítás