A nepáli fővárosban lévő Chábád ház vezetője helikoptert kölcsönzött, hogy azzal ételt és vizet juttasson a földrengés után bajba jutott túrázóknak.

Chezky Lifshitz rabbi szerdán indult útnak helikopterrel a Dhunche nevű nepáli régió hegyei felé, ahonnan 25 kimenekített izraeli turista kerülhet a Chábád házba, hogy menedéket találjon a földrengés sújtotta országban – írta a JTA.

A helikopteres mentőakciót megelőzően motorkerékpárral próbáltak ételt és műholdas telefonokat eljuttatni korábban a túrázókhoz, azonban az eltorlaszolt utak miatt nem tudtak célba érni.

helikopter_2

Lifshitz rabbinak viszont sikerült számos távoli hegyen ragadt izraelivel felvenni a kapcsolatot olyan GPS-szel ellátott műholdas eszközök segítségével, melyeket a turisták tartottak maguknál. Az így beazonosított segélykérők tartózkodási helyéről értesítette a nepáli kormányt.

helikopter_3

Mindeközben Chani, a rabbi felesége, a Chábád házban összegyűlt izraeliek segítségével folyamatosan  készíti a „dal bhat”-ot (lencséből és rizsből készült nepáli étel) azon környékbeliek számára, akiknek elfogytak az élelmiszer készleteik. Eddig csaknem 2000 adag ételt juttattak el a rászorulóknak.

Ahogy arról a zsido.com korábban beszámolt, a Chábád honlapján keresztül lehetőség van a nepáli zsidó központ életmentő tevékenységének támogatására.

zsido.com

Képek forrása: http://www.chabad.org/news/article_cdo/aid/2932870/jewish/Rabbi-Borrows-a-Chopper-and-Rescues-Stranded-in-Nepal.htm