A szombaton megkezdett felderítő munka után két izraeli repülőgép segítségével menthetnek ki 26 nepáli csecsemőt és izraeli szüleiket a földrengés sújtotta területekről. Segítse Ön is a helyi Chábád Központ életmentő munkáját!

Szombat éjjel az Izraeli Légi Erő (IAF) megérkezett Nepálba, hogy két repülőgép segítségével próbálják kiszabadítani a földrengés sújtotta országban ragadt izraeli állampolgárokat, valamint orvosi segítséget nyújtsanak a helyi lakosoknak – adta hírül a Jerusalem Post.

Benjamin Netanjahu szombat délután Sushil Koirala nepáli elnöknek küldött üzenetében segítségről biztosította a földrengést szenvedett állam vezetőjét: „Izrael együtt érez az Önök országát sújtotta katasztrófa okozta fájdalmakban. Izrael állama rendelkezésre fog bocsátani sürgősségi és orvosi segítséget; az első alakulat már útnak is indult tegnap éjjel. Segíteni fogunk a sebesültek megtalálásban és ellátásában. Az izraeli állampolgárok nevében küldöm részvétünket az áldozatok családtagjai számára, továbbá gyors felépülést kívánunk a sebesülteknek. Izrael állama és állampolgárai Önök mellett állnak ebben a nehéz pillanatban” – mondta Netanjahu.

A sajtóban megjelent hírek szerint közel 250, a földrengés pillanatában Nepálban tartózkodó izraeli állampolgárról nem rendelkeznek információval a hivatalos szervek. A pontos számok hiányát Yehonathan Lebel, a nepáli nagykövetség munkatársa azzal magyarázta, hogy a szeptember-október és március-április hónapokban népszerű túrázási szezon során sokan úgy érkeznek Nepálba, hogy nem lépnek kapcsolatba az országban működő nagykövetséggel, így az ott tartózkodó izraeli állampolgárok számát nem lehet pontosan megbecsülni. Elmondása szerint szombat éjjel közel 170 izraeli gyűlt össze a nagykövetség kertjében felállított sátrakban.

A Nepálban működő Chábád Központban is több száz izraeli csoportosult a földrengés után, ahol Chezki Lifshitz rabbi és felesége segítenek az eltűnt izraeliek megtalálásában. A rabbi beszámolója alapján műholdas eszközök szétosztásával segítettek sok hegymászónak, hogy a hegyekben is kapcsolatban maradhassanak egymással, és a földrengés után is nagy erőfeszítéssel igyekeznek támogatni a helyi zsidóságot és a nepáli lakosokat.

„Jelenleg erőnk legnagyobb részét arra fordítjuk, hogy listát állítsunk össze az eltűnt izraeliekről” – mondta. „Valamint az otthonukat elvesztett, rémült nepáli barátainkat is arra invitáljuk, hogy egyenek együtt velünk; a rászoruló családokat szívesen fogadjuk magunk között” – fogalmazott Lifshitz rabbi, a helyi Chábád Központ vezetője. A nepáli zsidó szervezet számára létre hozott különleges adománygyűjtő kampánynak köszönhetően a világ bármely pontjáról támogathatóvá vált a közösség életmentő munkája.

Izraelben a Külügyminisztérium segélyvonalat indított a hozzátartozóikat keresők számára.

A nepáli Chábád Központ számára felajánlható támogatások részleteiért kattintson ide.

zsido.com

Megszakítás