AJ Edelman volt Izrael első szkeleton versenyzője az idei téli olimpián.

 

A „héber kalapács”, ahogyan versenyzői körökben nevezik, szeretett hazáját nem csupán részvételével képviselte a téli játékokon, hanem sisakjával is Izrael támogatását hirdette.

„Két sisakot használok a versenyeken”- írta a versenyző a Facebook-oldalán. „Mindkettőt azzal a gondolattal festettem ki, hogy mind a magam, mind a nézők számára legyen érdekes és emellett hordozzon különleges jelentést is. A sisakok tematikája: ’Népünk és hazánk ereje, valamint a hákárát hátov (az a kötelezettségünk, hogy hálásak legyünk, illetve észrevegyük a velünk tett jót) fontossága.

Izrael népének és Izrael földjének (ám Jiszráel és erec Jiszráel) erejét a bibliai Simson [Sámson] történetén keresztül láthatjuk a sisakokon (eltöri az oszlopokat, küzd az oroszlán ellen). Azt akartam, hogy úgy nézhessek rá a sisakjaimra, hogy mindig emlékezzem arra, kit képviselek és miért, továbbá az is a szándékom volt, hogy mások is így értelmezzék ezt. Az egyik sisakon a Smá ima (Halljad, Izrael…), valamint az „Im tircu, éjn zu ágádá” (Ha akarjátok, nem mese – Herzl Tivadar) egészíti ki a tematikát.”

Edelmant Izrael inspirálta mind a versenyzésre, mind pedig arra, hogy alijázzon, vagyis Izraelbe költözzön. „Négy évvel ezelőtt azon gondolkoztam, hogyan segíthetném Izraelt a sporton keresztül”- mondta a 27 éves sportoló a Háárec nevű napilapnak. „Az én játékom a hoki volt, és valami nagyot, valami igazán nagyot akartam alkotni. A sport nem igazán volt közkedvelt a bostoni közösségemben – sok orvos és jogász van, de nincsenek sportolók. Szerettem volna alapítványt létrehozni sportolók számára, hogy tegyek valamit Izraelért. És egyszer csak megláttam ezt az őrült sportágat a televízióban a szkeletonokkal. Arra gondoltam, hogy ha ez egy ennyire őrült sport, akkor az izraeliek figyelmét is felkeltheti, és azt mondhatják: „Erre mi is képesek vagyunk, nem?”

A kesztyűn is: ám Jiszráel cháj: Izrael népe él!

Edelman büszke arra, hogy ő képviselte Izraelt a játékok megnyitóján a dél-koreai Pyeong Changban. A sportoló teljes mértékben a saját erejéből jutott ki az olimpiára, állami támogatás nélkül.

 

zsido.com

 

Forrás: cufi.org

 

Megszakítás