Stephan Hawking professzor, az egyik legnagyobb ma élő fizikus úgy döntött, csatlakozik az Izrael elleni tudományos bojkotthoz, és nem jelenik meg egy nemzetközi konferencián, amelyet Simon Peres izraeli államfő rendez Jeruzsálemben. 

Hawking nyilatkozata szerint Izrael palesztinokkal szembeni viselkedése miatt döntött úgy, hogy nem vesz részt a „Szembenézés a holnappal” elnevezésű konferencián, amire a meghívást korábban már elfogadta. A konferencián a tudományos és művészeti élet legnagyobb alakjai mellett jelen lesznek jelenlegi és egykori vezetők is, többek között Bill Clinton is, akit államfői kitüntetésben fognak részesíteni ez alkalomból.

A közismerten háború-ellenes Hawking korábban már többször kritizálta Izraelt, például a 2009-es gázai események miatt. A konferencia vezetője, Israel Maimon felháborítónak és helytelennek nevezte a bojkottot, főleg valakitől, „akinek a személyes és tudományos küldetése a szellem szabadságán alapul”. Mint kifejtette, az izraeli demokrácia a szólás-, és véleményszabadságon alapszik.  

Hawking, a Cambridge-i egyetem fizika és matematika professzora súlyos betegsége miatt tolószékéhez van láncolva, amely a legkülönbözőbb techinkai eszközökkel segíti mozgását és kommunikációját. A kérdés már csak az, a beszédét közvetítő hanggenerátort is bojkottálni fogja, amelynek lelke egy izraeli fejlesztésű eszköz?

Megszakítás