Két haszid férfi segített egy eszméletét vesztett utason a Tel-Aviv-New York járaton.

Beirish Schönbrun és Avraham Meir Miller szatmári haszidok Kiryas Joelből, akik gyakran utaznak Ukrajnába, hogy segítsék a helyi zsidó közösségeket. Az elmúlt 15 évben szinte minden hónapban úton voltak, hogy Tórát tanítsanak, körülmetéljék az újszülötteket és mindenben támogassák ukrajnai hittestvéreieket. Most éppen egy bár micvát tartottak Ukrajnában, majd Izraelbe utaztak, hogy egy új tóratekercs avatási ünnepségén vegyenek részt.

A Turkish Airlines repülőgépe már az Atlanti-óceán felett járt, amikor egy arab nő rosszul lett. Megpróbált eljutni az utaskísérőkhöz, de hirtelen összeesett. Az utaskísérők ekkor megkérdezték, hogy van-e valaki a járaton, aki egészségügyi képzettséggel rendelkezik. A két haszid férfi már hosszú ideje önkéntes mentőápolóként dolgozik városuk zsidó mentőszolgálatánál, így felpattantak helyükről és bajbajutott utastársuk segítségére siettek.

A zsidó mentőszolgálat kocsija
A zsidó mentőszolgálat kocsija
“Nálam volt az elsősegélynyújtó felszerelésem és az engedélyem is. Volt egy orvos is a gépen, de nem volt nála semmilyen szakmai igazolvány, ezért engem engedtek a beteghez.” – mondta Schönbrun.

A nő eszméletlen volt, ezért Schönbrun megpróbálta magához téríteni. Miután ez sikerült, a nő hányni kezdett. Schönbrunn segítet neki összeszedni magát, és megpróbálta megtudni, mi lehet a baj.

“Segítettünk neki felülni és megitattuk vízzel. Egy hidzsábot viselő nő tolmácsolt, mert mi nem beszélünk arabul, ő pedig nem tudott angolul és persze jiddisül sem” – mondta Miller.

“Miután stabilizáltuk az állapotát, a pilóta megkérdezte, hogy szükség van-e kényszerleszállásra. Ekkor a nő már jobban érezte magát, ezért ezt nem láttuk szükségesnek. Visszasegítettük a helyére, és megmondtuk neki, hogy csak szóljon, ha szükségét érzi. A személyzet nagyon hálás volt nekünk” – mesélte Schönbrun.

Schönbrun akcióban
Schönbrun akcióban
“Egy tetőfedéssel és épületburkolással foglalkozó vállalkozásom van. A munka mellett önkénteskedem a Kiryas Joel Hatzolah mentőszolgálatnál, így minden nap tudok segíteni valakinek. Ez az eset egyben kidus háSém, azaz Isten nevének megszentelése is volt. Egy utas odajött hozzám, és azt mondta, hogy még nem látott ehhez hasonlót. Hogy csinálta? – kérdezte. Korábban csak azt látta, hogy a haszidok felforgatják a repülőgépek ülésrendjét, most viszont egészen más tapasztalatot szerzett velünk kapcsolatban” – tette hozzá.

Forrás: Jew in the City