Július 18-án volt a Buenos Aires-i AMIA bombatámadás 21. évfordulója. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a Hezbollah hatalmas pusztítással érvényesítette terrorista ideológiáját.

  • március 17.: Buenos Aires izraeli nagykövetségének felrobbantása. Délután 14:42-kor egy robbanóanyagokkal megrakott autó hajtott bele a nagykövetség épületébe. A robbanás lerombolta a nagykövetséget, a szomszédos templomot, valamint egy közeli épületet. 29-en haltak meg: 25 argentín és 4 izraeli. További 242 személy megsérült.
  • július 18.: a Buenos Aires-i AMIA (Argentine Israelite Mutual Association – Argentín-Izraeli Együttműködési Egyesület) épületének felrobbantása. Reggel 9:53-kor egy 275 kg robbanóanyaggal megrakott kisbusz csapódott be a Zsidó Közösségi Központ épületébe. A hatalmas robbanás porig rombolta az épületet, 85-en meghaltak, 300-an pedig megsérültek.
  • július 18.: buszrobbantás a bulgáriai Burgas nemzetközi repülőterén. A 151 izraeli turista éppen felszállt a buszokra, melyekkel a szállodájukba akartak eljutni. Az egyik busz felrobbant – egy öngyilkos merénylő hozta működése a testére erősített pokolgépet. Hat embert ölt meg a robbanás: öt izraelit és egy bolgárt. 36-an megsérültek.

A brutális kegyetlenség legújabb példái is igazolják azt a tényt, hogy a Hezbollah az utóbbi években nagymértékben megerősödött.

 

A második libanoni háború (2006) óta hatalmas erőket fordítanak a fegyverkezésre és a technikai fejlesztésre, így felvehetik a versenyt számos reguláris hadsereggel. Az 1980-as évek óta aktív terrorszervezet napjanikra, iráni és szír pénzügyi segítséggel, kitűnően felszerelt paramilitáris erővé vált.  A kezdeti, öngyilkos merénylőkre épülő taktikájukat harci működésre váltották. Százezer rakéta áll a rendelkezésükre, mind Izrael felé irányítva. A fenyegetés azonban nemcsak térségi, hanem globális mértékű, ahogyan azt a fenti esetek is mutatják.

 

Fakadjon áldás az áldozatok emlékéből.

Megszakítás