A jeruzsálemi óváros egyik jelképének számító Dávid-torony és a hozzá tartozó múzeum nagyszabású átalakuláson megy keresztül, és ez a folyamat a végéhez közeledik. A 2500 éves alapokra épült, 900 éves keresztes várat és a benne megtekinthető, a legmodernebb technológiával kialakított tárlatot átfogó, 40 millió dolláros (12,5 milliárd Ft) beruházás keretében újítják meg. A nyitás 2022 végén várható – írja a Times of Israel.

Az egyik nagy változás a bejárat áthelyezése lesz. Eddig a vár keleti oldalán, a vizesárok feletti hídon át lehetett bejutni az épületbe, de hamarosan elkészül a nyugati oldalon, a Jafó-kapu mellett kialakított bejárat, amely a szent város „világítótornyának” számító Dávid-torony mellett található. Ez a városfal felé magasodó torony – mely a mameluk korban épült hétszáz évvel ezelőtt, tehát semmi köze sincs a híres uralkodóhoz – a Siratófal után talán a legtöbbször ábrázolt jeruzsálemi jelkép.

Az új bejárat (Forrás: Kimmel Eshkolot építésziroda)

Egykor az óváros főbejáratának számító Jafó- (Jaffa-) kaput is Dávid-kapunak nevezték a torony közelsége miatt. A múzeum új bejárata egyben az óváros egyik új bejárata is lesz, amelyen keresztül átléphetünk a modern nyugati városrészből az ősi falak által körülvett óvárosba. A bejáratként szolgáló pavilon egy 1000 m2-es, acélból, üvegből és betonból készült, 17 méterrel a föld alatt létesített építmény lesz, amely kávézót, ajándéküzletet és árnyékolt pihenőkertet is kialakítanak. Innen közvetlen járat nyílik majd a föld alatti parkolóházba, valamint a Jafó-kapuhoz tervezett villamosmegállóhoz is. A beruházás finanszírozását a Clore Israel Alapítvány, a jeruzsálemi önkormányzat, a Jeruzsálemi Ügyek Minisztériuma és a Turisztikai Minisztérium vállalta magára.

„Mindenki részt vesz ebben a kezdeményezésben. Rendkívül összetett projektről van szó egy igen különleges helyszínen. Arra is gondolnunk kellett, hogy miként néz majd ki ez a terület harminc év múlva.” – mondta Éjlát Lieber múzeumigazgató.

A felújításhoz kapcsolódó nagyszabású munkálatok hatalmas lehetőséget jelentettek a régészeknek arra, hogy újabb kutatásokat végezzenek a szinte minden történelmi korszakból emlékeket rejtő területen. A másfél éve folyó feltárások során számtalan értékes lelet került elő, többek között a keresztes vár teljes szennyvízhálózata.

Újra megkerült a kétezer éves sékel

A második Szentély idejéből származó érmére a Jeruzsálem óvárosában található Dávid tornya felújítási munkálatai során akadtak rá. A türoszi sékelelet gyakran említik a második Szentély korának történeti leírásai, ám mindeddig csak néhány darabot találtak belőlük. Ezt a pénzdarabot eredetileg az 1980-as évek konzerválási munkálatai során találták meg, más műtárgyakkal együtt. A doboz azonban, melyben tárolták … Olvass tovább

“Építészeti szempontból a mintegy 12 ezer m2-es terület, mely még a Templom-hegynél is nagyobb, különleges kihívást jelent. Korábban nem is gondoltam volna, hogy a zsúfolt óvárosban ekkora terület áll rendelkezésre. A térségnek városépítészeti szempontból kiemelt jelentősége van. Ráadásul itt található az óváros szélén, a falakon belül. Az emberek még nem fogták fel ennek a jelentőségét” – mondta Jotám Kohén-Szági, a felújítást végző Kimmel Eskolot építészeti cég vezető építésze, aki már dolgozott olyan kiemelt történelmi jelentőségű projekteken is, mint például a Templom-hegy mellett fekvő régészeti múzeum, a Davidson Központ kialakítása.

„A múzeum remek állapotban volt, amikor a nyolcvanas években megnyitotta a kapuit. Országosan szinten is kiemelkedő színvonalat képviselt. Az egyik feladtunk most az volt, hogy mindenki számára megközelíthetővé tegyük, idősek és kerekesszékkel közlekedők számára is. A fenntarthatóság is szempont volt az építkezés során. Törekedtünk a természetes alapanyagok használatára, az újrafelhasználásra, továbbá az üvegfalú homlokzatot a várfal felé fordítottuk, hogy mindig árnyékban legyen. Az épület klímájának alapját egyébként a mamelukok és az ottománok által épített, hihetetlenül vastag falak jelentik, melyek folyamatos és fenntartható passzív hőszigetelésről gondoskodnak. Modernizáljuk a kiállítótermeket is. Ezek egy része eddig csak vaslépcsővel volt megközelíthető, ezentúl azonban liftet is igénybe lehet venni, lesz padlófűtés és légkondicionálás is” – mondta Kohén-Szági.

„Hatalmas erőfeszítéseket tettünk, hogy mindez lehetővé váljon egy ilyen ősi épületben, és most a megvalósításon dolgozunk” – tette hozzá.

Bár a Dávid Tornya Múzeum egy ideje zárva tart, a nyitásra pedig még közel egy évet kell várni, az érdeklődőket továbbra is szívesen látják, mivel a látogatók héber vagy angol nyelvű, vezetett túra keretében járhatják be a felújítás alatt lévő épületet és ismerkedhetnek meg az újonnan feltárt régészeti leletekkel.

Megújul a Dávid tornya múzeum Jeruzsálemben

A járvány miatti kényszerű zárva tartást használják ki az intézmény teljes átalakítására. Az 1989-ben megnyitott múzeum, mely az óváros főbejáratának számító Jáfo-kapu közelében helyezkedik el, nem sokkal indulása után már Izrael egyik leglátogatottabb látványossága lett. A múzeum 2019-ben már több mint félmillió látogatót fogadott. A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások és lezárások idejét a döntéshozók igyekeznek … Olvass tovább

Nyitókép: Dávid-torony (forrás: Wikipédia)