A járvány miatti kényszerű zárva tartást használják ki az intézmény teljes átalakítására.

Az 1989-ben megnyitott múzeum, mely az óváros főbejáratának számító Jáfo-kapu közelében helyezkedik el, nem sokkal indulása után már Izrael egyik leglátogatottabb látványossága lett. A múzeum 2019-ben már több mint félmillió látogatót fogadott. A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások és lezárások idejét a döntéshozók igyekeznek okosan felhasználni, az épületet felújítják és egy teljesen új kiállítást hoznak létre. Erre összesen 135 millió sékelt (12 milliárd Ft) szánnak. Az összeget a jeruzsálemi városháza, a Turisztikai Minisztérium és a Clore Israel Alapítvány biztosítja. A munkálatok mellett további régészeti feltárásokra is sor kerül, melyektől elsősorban a keresztes hódítás korának jobb megismerését remélik a szakemberek.

A felújítás során nagy gondot fordítanak az intézmény akadálymentesítésére is, továbbá újabb kiállítási helyszíneket alakítanak ki és megépül egy földalatti oktatási központ is.

A múzeum egy árokkal körbevett keresztes várban található, de ezen a helyen már 2500 éve is fontos erődítmény állt. „Ez az intézmény valódi koronaékszer, mert nincs még egy olyan helyszín Jeruzsálemben, ahol a feltárt leletek alapján a város teljes történelmét el lehetne mesélni.” – mondta Ejlát Lieber, a múzeum igazgatója, aki hozzátette, hogy az idejétmúlt tárlatot lecserélik, és olyan kiállítást hoznak létre a helyén, amely a lehető legmodernebb eszközöket alkalmazza. A munkálatokat a tervek szerint 2022 elején fejezik be.

“Ez a felújítás különleges lehetőséget nyújt a régészek számára. Sajnálatos, hogy a koronavírus miatt be kellett zárni a múzeumot, továbbá turisták sincsenek Jeruzsálemben, de legalább lehetőség nyílik egy ilyen átfogó átalakítás kivitelezésére és újabb archeológiai feltárások elvégzésére” – mondta Ámit Reem, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa. A szakember hozzátette, hogy bár a különböző régészeti rétegek eddig is jól megfigyelhetőek voltak e helyszínen, a keresztes és az azt követő iszlám korszak még sok felfedezni valót rejteget.

Jeruzsálemet 1099-ben hódították meg az Európából érkező keresztes hadak. Az ezt követő évszázadokban többször cserélt gazdát a város a muszlim és a keresztény erők között.

“Most lehetőségünk nyílik a legmodernebb eszközökkel is megvizsgálni a citadellát. Háromdimenziós képeket készítünk a különböző korszakokból származó leletekről. Jelenleg az erőd nyugati tornya alatt felfedezett, föld alatti helyiséget tárjuk fel, amit a múzeum eddig raktárnak használt, azonban kiderült, hogy a középkorban pöcegödörként szolgált és egy hosszú alagútrendszer is tartozik hozzá, mely a városfal alatt fut. A padlóból és a padló alól származó anyag mikroszkopikus vizsgálatával sok információt kaphatunk az itt élt emberek étkezési szokásairól és betegségeiről” – tette hozzá a szakember.

zsido.com

Forrás: JPost