Az izraeli hadsereg informatikai kurzusának végzősei egy 24 órás “hackatont”, azaz szoftverfejlesztő és programíró maratont szerveztek, melynek célja, hogy segítsék a társadalom elesettjeit.

A katonák, mielőtt szolgálatba lépnének a légierőnél, a haditengerészetnél vagy a kiberbiztonsági egységeknél, arra áldozták idejüket és energiájukat, hogy fogyatékos gyermekeknek és felnőtteknek fejlesszenek ki olyan applikációkat, melyek a mindennapi életben nyújthatnak nekik segítséget.

“A tiszti képzés után úgy éreztem, hogy valamit vissza kell adnom a társadalomnak és jobbá kell tennem az emberek életét. Ebből született a Hackaton ötlete” – mondta Mose, az egyik szervező. “Először leültünk egy fogyatékossággal élő embereknek otthon adó közösség, az Aleh Negev vezetőivel, hogy pontos képet kapjunk az ott élők igényeiről. Megértettük, hogy az első lépés egy adatbázis létrehozása lesz, mely tartalmazza a gyerekek adatait, hogy a dolgozók és önkéntesek jobban megismerjék őket. Ezen kívül a szülők számára is lehetőséget kell teremtenünk, hogy figyelemmel követhessék gyermekeik életét a nap folyamán.” – tette hozzá. Az Aleh Negev egy fogyatékos embereknek otthont, egészségügyi ellátást, oktatást és munkalehetőséget adó központ Ofákim város mellett, a Negev-sivatag északnyugati részén. 220 bentlakó mellett 12 000 embernek nyújtanak segítséget.

Katonák egy másik csoportja a pedofilokkal vette fel a küzdelmet. Olyan algoritmust írtak, mely kulcsszavakat és tartalmakat figyel, hogy a rendőrséget elvezethesse a bűnözőkhöz és a számukra helyet biztosító internetes kiszolgálókhoz. A kapcsolatot egy olyan katona tartja a rendőrséggel, aki a rendőrség alá tartozó polgárőrségben önkénteskedik.

“Fontos volt, hogy a hadsereg különböző egységei együttműködjenek ebben a projektben. A közöttünk lévő kommunikáció egyre fontosabbá válik, ezért nagyon hasznos, ha együtt fejlesztjük a programokat. A rászorultak segítése természetesen nem áll meg a 24 órás rendezvény lezárulta után. Néhány résztvevő hamarosan elutazik az Aleh Negevben élőkhöz, hogy meggyőződhessenek az általunk kifejlesztett applikációk működéséről.” – mondta Mose.

Forrás: IDF