Az Izraeli hadsereg kimutatást készített a szír polgári lakosságnak nyújtott segítségéről. Eddig 360 tonna élelmiszert, 77 tonna ruhaneműt, félmillió liter gázolajat, több tucat generátort juttattak át a határon, valamint 3 ezer felnőttnek és ezer gyereknek nyújtottak kórházi kezelést.

A segély a Golán-fennsík szíriai oldalán, nyolcvan településen élő 200 000 emberhez jutott el abban a 40 km hosszú és 15 km széles sávban, melyet a kormánnyal és az Iszlám Állammal is hadban álló felkelők uralnak. Az ellátásban részesülők egyharmada az ország más régióiból érkezett menekült, akik két menekülttáborban élnek. Közöttük 50% körül van a gyermekek aránya. “Köszönettel tartozunk Izraelnek. Isten segítségével, ha beköszönt a béke, visszajövök ide, és megcsókolom a földet.” – mondta az egyik sebesült.

Az izraeli hadseregben egy évvel ezelőtt alakult egy kifejezetten a segítségnyújtással foglalkozó egység, a Golánt védő Básán hadtestben. “Ma már nélkülözhetetlenek vagyunk a helyi szírek számára. Ahogy elterjedt a híre, hogy segítünk, egyre több falu akart csatlakozni a programhoz. Volt olyan település, ahol a müezzin engedélyére vártak a lakosok, mielőtt a határhoz jöttek volna, hogy átvegyék a csomagokat.” – mondta Jániv Ásur dandártábornok. A hadsereg a határ mellett létesített raktárakat. Az adományokat a szírek a határ meghatározott pontjain vehetik át. “Telefonkapcsolatban állunk a falvak vezetőivel és orvosaival, illetve olyan szakemberekkel, akik például a generátorok üzembe helyezését végzik.”- tette hozzá Ásur. Ez volt az első alkalom, hogy a hadsereg elismerte, hogy közvetlen kapcsolatban állnak a szír polgári lakossággal. Emiatt nincs szükség az ENSZ, vagy más nemzetközi szervezetek közvetítésére sem, az adományozott búza így rögtön a szír pékségekbe jut el. A szállítást járművekkel és szamarakkal végzik.

Segélycsomag összeállítása

“Nagy-Britanniában folytatott tanulmányaim során értettem meg, hogy az úgynevezett “puha támogatás” milyen jelentős hadászati értékkel bír. Az amerikaiak többek között azért vallottak kudarcot Irakban, mert nem törődtek eléggé a helyi lakossággal.” – tette hozzá a tábornok.

“Fontos, hogy fenntartsuk a hitelességünket a másik oldalon. A lisztszállítmányaink hatására a kenyér ára 50-80%-kal csökkent. Egy héten egyszer busz érkezik a határra, melyen szír gyerekek utaznak izraeli gyógykezelésre. A gyógyulás mellett játékok és új ruhák is várják őket. Eddig 3000 felnőttet és 1000 gyermeket láttak el izraeli kórházakban. Utókezelésük megoldható hazatértük után, mert a falvakba eljutnak a megfelelő gyógyszerek Izraelből. A szír cukorbetegek részére inzulint juttatnak át a határon. Hamarosan egy korábbi katonai bázist kórházzá alakítanak a két ország közötti demilitarizált sávban, mely naponta ötven embert fogad majd. Az infrastrukturális beruházásokat a hadsereg végzi, de az orvosok és a felszerelés az Egyesült Államokból érkezik. Izrael továbbá orvosi eszközöket küld a határ túloldalán fekvő Kuneitra városába, melynek lakói rengeteget szenvednek a folyamatos harcoktól.

A kezelésre érkező emberek nagyon hálásak. “Egyetlen ország sem állt ki mellettünk, csak Izrael. A katonák nagyon kedvesek velünk. A falvainkat is segítik. Fogadják a sebesültjeinket és meggyógyítják őket.” – mondta egyikük.

Szír sebesültet mentenek izraeli katonák

A hadsereg humanitárius tevékenységének egyik szakértője Dr. Shadi Martini, aki a porig rombolt Aleppóból menekült el, és az Egyesült Államokban telepedett le. “Amikor először hallottam az izraeli segélyakcióról, alig akartam elhinni. Mi azon nevelkedtünk, hogy Izrael maga a megtestesült gonosz, aki el akarja foglalni az országunkat és el akar pusztítani bennünket. A legtöbb szír is így gondolkodott, és eleinte sokan visszautasították a segítséget. Mára azonban megváltozott az emberek gondolkodása.”

A program költségei megoszlanak a hadsereg és külföldi magánadományozók között. A Nemzetközi Vöröskereszt, az Orvosok Határok Nélkül és más szervezetek nem vesznek részt az akcióban, talán azért, mert félnek, hogy ezzel veszélyeztetnék jordániai és törökországi pozíciójukat.

Gyerekprogram az izraeli kórházban

“A hadsereg humanitárius tevékenysége nem tudja meggátolni a határ túloldaláról érkező belövéseket, de hozzájárul a térség nyugalmához. Izrael továbbra sem avatkozik be a polgárháborúba.” – jelentetek ki Ásur.

Forrás: ynet, nytImes