A városban okostelefon segítségével lehet felfedezni a történelmi helyszíneket. A régi zsidó temető és a közelmúltban felújított zsinagóga is bekerült a programba.

Az erdélyi város fontosabb helyeinél QR-kódok találhatók, így könnyen és gyorsan el lehet olvasni a tudnivalókat a saját telefonunkon. Jelenleg 64 kulturális örökségi helyszín szerepel a listán – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

A zsinagóga 1840-ben készült el. Az utóbbi években az önkormányzat folyamatosan költött a zsidósághoz kapcsolódó helyszínekre, különös tekintettel a régi temetőre.

A zsinagógát ma is használja a megmaradt zsidó közösség, a temető pedig talán a legrégebbi zsidó temető Erdélyben és az egyik legkorábbi Románia területén. Kezdetben szefárd, majd askenázi zsidók használták. Több mint 21 ezer négyzetméteres, 1960 sírkövet számoltak össze benne.

Az információkat négy nyelven lehet elérni: románul, angolul, franciául és olaszul.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás