A történelmi egyházak képviselőinek részvételével rendeztek sajtóbeszélgetést október 10-én az Egy közülünk program szervezői. A beszélgetésen a résztvevők kifejtették a témával kapcsolatos vallásjogi szemléletet és a vonatkozó szabályozásokat.

A beszélgetés témái között szerepelt, hogy mikortól tekintik az egyes vallások embernek az embert, a tudomány és az egyházak közötti kapcsolat, valamint a párkapcsolatok résztvevőinek és a közösségnek a felelőssége is.

Oberlander Báruch rabbi a beszélgetést követő interjúban elmondta: a zsidó vallás tiltja az abortuszt, ám az anya életét előrébb valónak tekintik a meg nem született magzaténál, hiszen nem lehet a magzatot, a „potenciális élőt”, vagy „félélőt” egyenrangúnak tekinteni a már megszületett élettel.

A közösségek felelősségének kapcsán arról beszélt, fontos, hogy az édesanyákat ne csak a kezdeti időszakban, hanem a gyermeknevelés teljes ideje alatt támogassa és segítse a közösség. Véleménye szerint legfontosabb a prevenció: megértetni mindenkivel hogy az emberi élet szent és minden ember érték. Végül arról beszélt, hogy a szülőket meg kell erősíteni abban, hogy a gyermekvállalás nem egy szükséges rossz, amin társadalmi nyomásra túl kell esni – épp ellenkezőleg, apának és anyának lenni büszkeség.

A mesterségesen megtermékenyített, de vissza nem ültetett embriók jogi státuszával kapcsolatban feltett kérdésünkre elmondta, az abortusz tilalma csupán a méhben élő magzatra vonatkozik: „Mindent egybevéve az abortusz tilalma csupán a méhben lévő magzatra vonatkozik. Ahogy a Biblia1  (a Talmud2  értelmezése szerint) megfogalmazza az abortusz tilalmát: „…aki ember vérét ontja az emberben…”, tehát csak a testen belüli abortusz a tilos. Ha a vizsgálatok célja az orvostudomány fejlődése és ily módon betegségek megelőzése illetve gyógyítása, akkor az ilyen fajta felhasználása a vissza nem ültetett embrióknak engedélyezett.

Az Európai Polgári Kezdeményezés egy olyan új lehetőség az Európai Unióban, amelyen keresztül az állampolgárok jogszabályjavaslatot indítványozhatnak uniós szinten.

Az Egy közülünk kezdeményezés célja, hogy elismertesse az emberi életet a fogantatástól kezdve, következésképpen az Unióban szüntessék be minden olyan tevékenység anyagi támogatását, melyekben emberi embriókat használnak fel.
 

Megszakítás