Antiszemita indíttatású gyilkossági kísérlet gyanújával nyomoznak a zsinagóga előtt elkövetett támadás ügyében – közölték a német nagyváros hatóságai.

A hamburgi rendőrkapitányság és a tartományi rangú város ügyészségének közös közleménye szerint a vasárnap elkövetett bűncselekmény feltárásán “az ügy jelentősége és a lehetséges szélsőséges háttér miatt” a tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya dolgozik.

A gyanúsítottnak – egy 29 éves német állampolgárságú, kazahsztáni származású férfinak – a nyomozás első megállapításai szerint nem voltak társai, és eddig nem volt rendőrségi ügye. Lakását átkutatták, lefoglaltak adathordozókat, amelyek vizsgálatát még nem zárták le. Azt sem állapították még meg, hogy miként jutott hozzá a bűncselekmény idején viselt német katonai egyenruhához.

Az eddig rögzített adatok szerint a férfi vasárnap délután a hamburgi zsidó közösség temploma (Synagoge Hohe Weide) előtt egy gyalogsági ásóval rárontott egy 26 éves, zsidó vallású fiatalemberre, aki súlyos fejsérüléssel kórházba került. A feltételezett elkövetőt a helyszínen elfogták. A rendőrség és az ügyészség közleménye szerint egyik zsebében találtak egy cetlit, rajta egy kézzel rajzolt horogkereszttel.

Az incidensről elsőként a Süddeutsche Zeitung (SZ) című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja számolt be, rámutatva, hogy az eset a legutóbbi súlyos németországi szélsőjobboldali és antiszemita indíttatású bűncselekmény, a hallei zsinagóga elleni tavaly októberi fegyveres támadás évfordulójához közeli időpontban történt.

A Hamburgban történteket elítélte a német politika és társadalom számos vezető szereplője. Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői berlini tájékoztatóján Angela Merkel kancellár álláspontját ismertetve elmondta: egész Németország számára szégyenletes, hogy támadás ért egy zsidó vallású polgárt az utcán. A szövetségi kormány köszönetet mond a gyorsan és határozottan intézkedő rendőröknek, akik elfogták az elkövetőt – tette hozzá.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (Zentralrat der Juden in Deutschland – ZDJ) elnöke, Josef Schuster hétfői nyilatkozatában aláhúzta: “egy olyan demokratikus jogállamban, mint Németország, senkit sem hagyhat hidegen az a helyzet, hogy a zsidók egyre inkább a gyűlölet céltáblái”.

Az újabb támadás tanulságai alapján meg kell vizsgálni, hogy miként lehet erősíteni a zsidó intézmények biztonságát, és a hamburgi vezetésnek az esettől függetlenül is ki kell neveznie egy kormánymegbízottat az antiszemitizmus visszaszorítását szolgáló erőfeszítések összehangolására, követve más tartományok példáját. A ZDJ az egész társadalomtól elvárja, hogy a demokrácia, a szabadság és a zsidóság korlátozások nélküli németországi életének védelme érdekében határozottan szálljon szembe a zsidók elleni gyűlölettel – nyilatkozott a szervezet vezetője.

MTI/zsido.com