A döntésről személyesen a közép-amerikai ország elnöke tett bejelentést.

Májusban Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik Guatemala izraeli külképviseletét – jelentette be Jimmy Morales Washingtonban, az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) éves konferenciájának résztvevői előtt mondott beszédében.

Az elnök döntése szerint az intézkedés május 16-án, azaz Izrael függetlenségének 70. évfordulójával egyidejűleg és két nappal az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezése után fog megtörténni. Mindkét ország tavaly decemberben jelentette be, hogy kész elismerni Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának – emlékeztet a Jewish Telegraphic Agency.

Guatemala „a legmagasabb szinten folytat politikai dialógust Izraellel, amellyel nagyon szoros kapcsolatot tart fent” – mondta vasárnap Morales. „Épp ezért egymás mellett kell állnunk és támogatnunk kell egymást”. A vezető politikus arról is megemlékezett, hogy országa egyike volt azoknak az államoknak, melyek elsőként ismerték el Izrael függetlenségét 1948-ban, majd 1959-ben Jeruzsálemben állított fel nagykövetséget (amit később Tel-Avivba költöztettek).

Morales azt is hangsúlyozta, hogy országa és Izrael napjainkban számos azonos célért küzd – többek között a terrorizmus, valamint a drogcsempészet elleni harc és az emberi jogok védelme is ilyen ügynek számít.

zsido.com

Kép forrása: JTA