Ha Lengyelország nem felelős a történtekért, akkor semmit nem kell visszaadni.

Hetek óta forrnak az indulatok annak az új lengyel törvénynek a kapcsán, amely büntethetővé teszi, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a Harmadik Birodalom által elkövetett háborús bűntettekben való – intézményes szintű – bűnrészességgel vádolják. Ennek eddigi részleteiről mi is beszámoltunk.

Nemrég a lengyel kormány küldöttséget menesztett Izraelbe azzal a szándékkal, hogy tovább tárgyaljanak – számol be róla a jpost.com. A tárgyalócsoportokat a két ország miniszterelnökei már korábban létrehozták, de mostanáig nem sikerült tető alá hozni a találkozót. A lengyel küldöttséget Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes vezeti. Az izraeli csapatban lesznek történészek, jogászok és diplomaták, Yuval Rotam a külügyminisztérium főigazgatója irányítja a delegációt.

Rotam a Kneszet illetékes bizottságában kritikákat kapott egyes képviselők részéről, mondván nem reagáltak elég erőteljesen és nem rendelték haza a nagykövetet Lengyelországból. Yuval Rotam úgy látja, fontos, hogy a nagykövet Lengyelországban legyen, találkozzon emberekkel és személyesen képviselje Izrael álláspontját a kérdésben. Beszámolt arról is, hogy tudomása szerint a lengyel igazságügyi miniszter jelezte: történészeket, kutatókat, újságírókat nem fognak büntetni a törvény alapján. Zbigniew Ziobro erről egy interjúban beszélt.

A Jad Vasem vezető történésze Dina Porat egy másik aspektusra is felhívta a figyelmet a törvénnyel kapcsolatban. Ez pedig kifejezetten gazdasági természetű. Ha Lengyelország nem felelős a történtekért, akkor senkinek nem okoztak kárt, tehát semmit nem kell visszaadni – elemezte a helyzetet a történész. Dina Porat szerint a lengyeleknek az sem tetszik, hogy a zsidók kaptak kártérítést Németországtól, a lengyelek viszont nem, miközben saját megpróbáltatásaikat a zsidókéhoz hasonlítják.

zsido.com

Kép: jpost.com