Lengyelország és Izrael párbeszédet fog folytatni a félreértések tisztázása végett – erről egyezett meg Mateusz Morawiecki lengyel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a vasárnapi telefonbeszélgetésük során.

A lengyel kormányfő szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia során újságírói kérdésre válaszolt annak az új lengyel törvénynek a kapcsán, amely büntethetővé teszi, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a Harmadik Birodalom által elkövetetett háborús bűntettekben való – intézményes szintű – bűnrészességgel vádolják.

 A New York Times újságírója úgy értékelte, hogy az új törvény alapján az is bíróság elé kerülhet, aki a bujdosó zsidókat a németeknek eláruló lengyelekről beszél. Az újságíró ennek kapcsán saját családjának háborús sorsát idézte fel. Morawiecki válaszában leszögezte, a törvény alapján semmiképp sem büntetik majd, ha valaki azt mondja, hogy akadtak lengyel elkövetők. “Úgy ahogy zsidó elkövetők, orosz elkövetők, illetve ukrán elkövetők is akadtak, nem csak a németek” – fűzte hozzá a lengyel kormányfő a sajtójelentések szerint.

A lengyel miniszterelnök az angolul elhangzott nyilatkozatában a perpetrators (elkövető, tettes) szót használta. Kijelentését az izraeli politikusok úgy értelmezték, hogy Morawiecki szerint a holokauszt elkövetői között zsidók is voltak. A lengyel kormányfő szavait szombaton felháborítónak nevezte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

A vasárnapi telefonbeszélgetésre ezután került sor. A lengyel kormányfő szóvivője tájékoztatta a sajtót az egyeztetésről, és maga Morawiecki is írt róla a Twitter közösségi honlapján, “rendkívül rettenetes bűntettnek” minősítve a holokausztot, melynek elkövetőiként “a náci németeket” jelölte meg. Emellett leszögezte: “Azokban a szörnyű időkben az összes nemzetben akadtak emberek, akik a legnagyobb irgalom gesztusaira szánták el magukat”. „Akadtak sajnos olyanok is, akik az emberi természet legsötétebb oldalait mutatták meg, együttműködve a német nácikkal” – tette hozzá.

Morawiecki kijelentette, hogy a legnehezebb történelmi korszak témájáról nélkülözhetetlen a párbeszéd, és abban a két politikus egyetértett, hogy ezt a párbeszédet a két ország folytatni fogja.

A lengyel kormányfői hivatal egyébként vasárnap reggel kiadott közleményben hangsúlyozta: Morawieckinek a legkisebb mértékben sem a holokauszttagadás volt a célja. A telefonbeszélgetésről szóló jeruzsálemi közlemény szerint Netanjahu azt mondta lengyel hivatali kollégájának: semmi alapja sincs a lengyelek és a zsidók tevékenysége közötti összehasonlításnak a holokauszttal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a holokauszt célja a zsidó nép megsemmisítése volt, és hogy halálos ítéletet mondtak ki minden egyes zsidó emberre pusztán zsidósága miatt.

Netanjahu azt is leszögezte, hogy nem lehet kijavítani a Lengyelországgal kapcsolatos torzítást egy másik torzítás segítségével. A felek a miniszterelnöki hivatal beszélgetésükről kiadott közleménye szerint egyetértettek abban, hogy a két ország továbbra is beszélni fog a kérdésről abban a reményében, hogy küldöttségeik hamarosan találkoznak a téma megvitatására.

Izraelben heves visszhangot váltottak ki a lengyel miniszterelnök szombati szavai. Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke szerint Morawiecki úgy beszélt, mint egy közönséges holokauszttagadó, Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt elnöke pedig “régi fajta” antiszemitának minősítette a lengyel politikust.

MTI/zsido.com