Nem kapkodnak, a 107-diknél tartanak a 2000-ből.

A francia állam visszaszolgáltatott egy XVI. századi festményt, amely egykor egy Németországból Párizsba áttelepült zsidó család tulajdonát képezte. A nácik elől menekülő Henry és Hertha Bromberg 1938-ban az Egyesült Államokba emigrált. 1941-ben a németek tették rá a kezüket a műalkotásra, és egy Hitler szülővárosában működő múzeumban kívánták kiállítani.

A szövetséges csapatok 1945-ben, Németország megszállásakor akadtak a festményre, és ekkor visszaküldték Franciaországba.

A háború alatt mintegy kétezer olyan műalkotás került Franciaországból Németországba, melyek tulajdonosai egyelőre ismeretlenek. Eddig mindössze 107 művet szolgáltattak vissza eredeti tulajdonosuknak vagy örököseiknek.

A most átadott kép a holland festő, Joos van Cleve vagy fia, Cornelius alkotása és egy fekete ruhába és szőrmepalástba öltözött férfit ábrázol, németalföldi reneszánsz stílusban. A Bromberg házaspár unokái, Christopher Bromberg és Henrietta Schubert Párizsban kapták meg a képet egy ünnepség keretei között.

Audrey Azoulay, francia kulturális miniszter örömét fejezte ki az esemény kapcsán, ugyanakkor sajnálkozott, hogy ennyi évnek kellett eltelnie ehhez. Jelezte, hogy országa a jövőben sokkal aktívabban keresi majd a háborúban elszállított műalkotások eredeti tulajdonosait.

Forrás: Arutz7