Egy izraeli technológiai cég vezetője úgy látja, a XXI. században már nincs ok arra, hogy egy laboráns kézzel, mikroszkóp alatt elemezze a vérmintákat.

Itai Hayut, a Scopio Labs vezérigazgatója szerint ez egy fárasztó és ezért nem elég következetesen elvégzett feladat, aminek technikája a ’70-es évek óta alig változott. Hayut szerint hagyni kellene, hogy a mesterséges intelligencia végezze el a nehéz munkát – írja az israel21c.org.

A cég egy saját gépet épített ehhez. Ebben egy nagysebességű szkenner digitalizálja a vérmintákat, hogy a számítógép elvégezhesse az elemzést. A leggyorsabb berendezésük óránként 40 tárgylemezt képes beolvasni.

A Scopio Labs már világszerte értékesíti műszereit kórházaknak, nemcsak Izraelben használják. A hagyományos mikroszkópok esetében kompromisszumot kell kötni a látómező és a felbontás között. Ha nagyon nagy felbontást használunk, akkor a minta egy nagyon kis részét látjuk – magyarázza Hayut az előnyöket.

A digitalizálás lehetővé teszi, hogy az adatokkal bárhol a világon dolgozzanak a laboránsok vagy az orvosok, fizikailag nem kell az adott helyen lenni. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos eljáráshoz képest hatvan százalékkal gyorsabbak

– teszi hozzá a cégvezető.

Hayut hangsúlyozza, hogy a Scopio nem diagnózisokat állít fel, hanem a radiológiai vagy ultrahangos eljárásokhoz hasonlóan az orvosnak prezentálja a részletes adatokat, hogy ők döntsenek.

Fotó: Misael Moreno on Unsplash

Megszakítás