Nyáron a munkálatok finanszírozásához 22 millió dollárt ígért az egyiptomi kormány, most újabb 5 millióval segítenek.

„Az egyiptomi kormány azonos odafigyeléssel foglalkozik minden emlékművel és történelmi örökségi helyszínnel – legyen az ősi egyiptomi, zsidó, kopt vagy muzulmán” – fogalmazott Yasmin El-Shazly egyiptomi kulturális ügyelért felelős vezető, aki nemrég bejelentette, hogy folytatódik az alexandriai nagyzsinagóga felújítása állami támogatással.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a 160 éves épület körüli munkák elvégézésére elsőként júliusban tett ígéretet az egyiptomi kormány, és a legújabb információk szerint a következő nyolc hónapban biztosan folytatódik a felújításhoz szükséges munka.

A 700-nál is több fő befogadására képes alexandriai Eliyahu Hanavi Zsinagógát a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsidó imaházaként tartják számon. Noha mára az egyetlen működő zsinagógaként maradt fent az egyiptomi városban, az év első felében be kellett zárni omladozó falai miatt.

Az alexandriai zsidóság létszáma egykor az 50 000 főt is elérte, mára kevesebb mint 50-re becsülik a megmaradt közösség nagyságát – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

zsido.com

Kép forrása: Arutz Sheva