Mi indít egy négygyerekes édesapát arra, hogy szakmát váltson, és orvosnak tanuljon?Hogyan lesz egy 31 éves rabbiból hirtelen egyetemista? A Pesti Jesiva egykori diákja, Mendy Loewenthal a Carleton now internetes portálnak elmesélte döntése hátterét.

A 2006-2007-es tanév egyik legnépszerűbb diákja volt a Pesti Jesivában a brit születésű Mendy Loewenthal, aki azóta letette rabbinikus vizsgáit, megnősült, és immár négy gyermek édesapja. Korábban sosem gondolta volna, elhagyja a rabbi pályát, azonban amikor kórházi rabbiként kezdett el dolgozni, valami „összekattant” neki, és rájött, orvos szeretne lenni.

Kórházi rabbiként megszámlálhatatlanul sok órát töltött a betegekkel, így azt is tudja, ez az életforma nem könnyű. Ő azonban mindenképp orvos szeretne lenni: „Tudod, hogy segíteni akarsz az embereknek, de végül is hogyan akarsz segíteni? Van bennem valami, ami azt mondta, hogy én fizikailag szeretnék segíteni, éppúgy, ahogy érzelmileg is.” – magyarázza döntését.

Mivel Loewnethalnak rabbi végzettsége volt, így először az Ottawaban található Carleton Egyetemre iratkozott be, ahol három év tanulás után idén fog diplomázni biológiából. A következő cél a Torontói Egyetem, orvosi kara.

Bár a természettudományokból nem készítették fel a jesivában töltött évek, vannak ott szerzett készségek, amiket nagyon is tudott hasznosítani: az ötévnyi folyamatos tanulás és a felavatása előtti intenzív felkészülési időszak alatt szerezett gyakorlata segítségére volt, hogy felvegye az egyetemi tempót.

„A közösségünkben a legnehezebb dolog rabbivá válni. Egy 20 fős osztályból talán 3-4 embernek sikerül” – meséli Loewenthal – „Minden percben maximálisan ott kell lenned, teljesen fókuszáltan, teljesen a témában.”

Kezdetben nehéznek találta a teljesen ismeretlen tananyagot, ám hamarosan kitűnő eredményeket szerzett, és szokatlan módon már harmadévesként elfogadták jelentkezését az orvosi egyetemre. Jelenleg az immunrendszerrel kapcsolatos kutatásban vesz részt, a Kanadai Természettudományi és Műszaki Kutatási Tanács által indított projekt keretében.

A tanulás és a kutatás rengeteg időt felemészt, de a fiatal rabbi legnagyobb támogatója a családja: felesége és négy gyermeke. A munka java pedig most kezdődik majd, az orvosi karon, de Loewetnhal készen áll a feladatra: „Nagyon sok munka lesz ott is, de nagyon izgatott vagyok. Imádok tanulni!”

SZS