Finnországban is csatlakoztak helyi önkéntesek a II. világháború idején a Waffen-SS-hez. Ezek az emberek később aktívan részt vettek a zsidók elpusztításában.

A finn kormányzat napirendre vette az ország történelmének ezt a sötét időszakát és a nemrég előkerült bizonyítékok alapján vizsgálatot indított – olvasható a jpost.com cikkében. A finn miniszterelnöki hivatal a Simon Wiesenthal Központ kérését követően a nemzeti levéltárat bízta meg a vizsgálattal, novemberig kaptak időt.

A Szovjetunió a II. világháború idején – három hónapal a háború kitörése után – hadüzenet nélkül megtámadta Finnországot. Ezt a támadást a jóval kisebb finn hadsereg nemzetközi önkéntesek segítségével visszaverte, majd miután a németek 1941-ben lerohanták a Szovjetuniót, a finnek csatlakoztak a német hadjárathoz. Finnország azonban nagyjából 2 ezer zsidó polgárát nem adta át a náciknak, ők mind túlélték a háborút.

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy 1400 finn állampolgár önként csatlakozott a Waffen-SS-hez és a keleti frontra mentek. A Simon Wiesenthal Központ eddig úgy tudta, hogy csak dán és norvég önkéntesek vettek részt a zsidók elleni mészárlásokban, de újabb kutatások szerint a mai Ukrajna területén finnek is közreműködtek a népírtásban.

zsido.com

Kép: wikipedia

 

 

 

 

Megszakítás