A maroknyi közösség tagjai azonban nem merik használni az épületet, megtorlástól tartva.

A Magen Abraham zsinagóga helyreállításáról a libanoni televízió is beszámolt. A munkálatok költségét külföldi adományozók és a Solidere alapítvány biztosította, melyet az egykori libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri alapított. Korábban a polgárháborút sínylette meg az épület, amelyet 2014-ben nyitottak meg újra, bár vallási szertartást azóta sem tartottak ott.

A rettenetes pusztítással és sok több száz halálos áldozattal járó robbanást követően ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg a kikötőtől egy kilométerre fekvő zsinagóga állapotáról. Egyes jelentések csak minimális károkról adtak tudósítást, más beszámolók szerint a mennyezet nagy része leomlott, összetörtek az ablakok, kiszakadtak az ajtókeretek, a Dávid-csillag a földre zuhant, és összességében félmillió dolláros kár keletkezett.

Nagi Georges Zeidan, a libanoni zsidóság szakértője szerint napjainkban már csak 29 zsidó él az országban, szervezett hitélet pedig egyáltalán nincsen. Az ötvenes években 15 000-re, a hetvenes években pedig már csupán néhány száz főre rúgott a hitközség tagsága, és ez a szám azóta is folyamatosan csökken. Az utolsó rabbi 1985-ben hagyta el a zsinagógát. Az ötvenes és hatvanas években még 18 zsinagóga működött szerte Libanonban. Izrael állam megalakulása után Libanon volt az egyetlen arab ország, ahol nőtt a zsidók száma, akik csak a jom kipuri háború után kezdtek elvándorolni.

“Mióta terroristák 1985-ben elraboltak és meggyilkoltak kilenc zsidót, és még a holttestüket sem adták ki, a libanoni zsidók állandó félelemben élnek” – nyilatkozta Zeidan a libanoni TV-nek.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI