A nemzetközi Élet Menete Alapítvány félmillió dollárt gyűjtött össze, hogy 8000 gyermekcipőt restaurálhassanak az Auschwitz Múzeumban – jelenti a VINnews New York-i tudósítója.

A nemzetközi Élet Menete Alapítvány bejelentette, hogy teljesítették a „Soul to Sole” elnevezésű gyűjtést, melynek a célja, hogy az Auschwitz-Birkenau haláltáborban elpusztított gyermekek mintegy 8000 cipőjét konzerválják.

A nemzetközi alapítvány együttműködik a lengyelországi Auschwitz-Birkenau állami múzeummal és alapítvánnyal, mely azon a helyen működik, ahol a nácik több mint egymillió százezer embert gyilkoltak meg, közöttük kétszázezer gyermeket.

„Az idő múlásával ezek a cipők is szétfoszlanak, veszélyeztetve ezzel a nácik által a táborba deportált és ott meggyilkolt zsidó gyermekek utolsó testamentumát.”

– áll a szervezet közleményében.

Cipőnként körülbelül 50 dollárba kerül a helyreállítás, melyet hamarosan megkezdenek és mely előreláthatólag két évig fog tartani Revital Yakin Krakovsky, az alapítvány vezetője szerint.

„A cipők az elveszett élet szimbólumai. Minden cipő egy-egy történetet képvisel, mely az egész világot jelenti.”

– mondta Eitan Neishlos, a kampány egyik fő adományozója. „Egy holokauszt-túlélő unokájaként továbbra is mindent megteszek annak érdekében, hogy a holokauszt emléke életben maradjon.”

Kochavi Mati, az „Eva’s Story” Instagram projekt megalkotója elmondta, hogy „megfájdul a szív egy kétéves gyermek cipője láttán, aki büszkén húzta fel első lábbelijét; egy huncut négyévesén, aki a villámgyors csúszdára mászott fel újra és újra; és a tíz éves fiúén, aki a hétvégi focimeccsekre tartogatta cipőjét.”

„Csak a Soá végtelen szomorúsága maradt ránk, de megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk az ártatlanul elpusztított gyermekek cipőinek megőrzésében.”

– tette hozzá Mati.

Az auschwitzi múzeumban a cipőket üveg mögött állítják ki, azonban a washingtoni holokauszt múzeumban a kiállítótérben semmi sem választja el a cipőket a látogatóktól, így a lábbelik átható, jellegzetes szaga még nagyobb benyomást gyakorolnak a közönségre. A kiállítás módjától függetlenül a cipők erőteljesen elszíneződtek, jobbára megfeketedtek, ezek kijavítása kezdődik meg hamarosan.

Megszakítás