Egy holland múzeum kártalanítja a nácik által elrabolt műalkotás jogos tulajdonosait, de a képet a kormányzat a múzeumban tartja.

A zwollei Museum de Fundatie beleegyezett, hogy 172 ezer fontot (mintegy 72 millió forint) adjon holokauszt túlélők leszármazottainak, akiknek felmenői kényszer hatására eladták Bernardo Strozzi 1635-ben készült “Krisztus és a szamaritánus asszony a kútnál” című festményét. A képet nem becsültették fel, így a valódi értéke ismeretlen – írja a jewishnews.timesofisrael.com.

A festmény egyike azon műalkotásoknak, amelyeket a holland kormány restitúciós bizottsága zsákmányolt műkincsnek ismert el. A bizottság azonban úgy véli, hogy a múzeumoknak engedélyezni kell a festmények megtartását és kiállítását, mert közösségi érdek, hogy hozzáférhetőek legyenek a kulturálisan jelentős művek, ez pedig felülírja a jogos tulajdonosok érdekeit.

Ez a sajátos megközelítés, amely egyedülálló azon országok között, amelyek deklarálták, hogy eltökéltek a nácik által elrabolt műkincsek tulajdonjogi kérdéseinek rendezésében, nemzetközi vizsgálatnak és kritikának tette ki Hollandiát. Az ország eddigi jó megítélése ezen a területen erősen romolhat – hívják fel a figyelmet szakértők.

A legismertebb Hollandiában kiállított ilyen alkotás Vaszilij Kandinszkij “Kép házakkal” című festménye, amelynek értékét legalább 20 millió dollárra becsülik. Az amszterdami városi múzeum, a Stedelijk elismeri, hogy a művet egykor elrabolták, de nem ajánlotta fel, hogy kártalanítja a jogos tulajdonosokat, akik beperelték az intézményt, de veszítettek.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com