A holokauszt 4,8 millió ismert áldozatának nevét felsoroló alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet az egyes emberek tragédiájára – írja a JPost.

A világszervezet New York-i központjában tartott avatóünnepségen megjelent António Guterres, az ENSZ főtitkára, Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete és Dani Dáján, a Jád Vásem elnöke, aki korábban zsidó állam nagyköveteként működött az ENSZ-ben.

„A soá alatt hatmillió zsidó embert gyilkoltak meg, Mindegyiküknek jár, hogy ne csak egy névtelen tömeg tagjaként, hanem egyenként is megemlékezzünk róluk”

– jelentette ki Dáján.

A Nevek Könyvét egy hónapon át lehet megtekinteni New Yorkban, majd végleges helyére, a jeruzsálemi Jád Vásem múzeumba kerül. Az installáció annak az Auschwitzban elhelyezett Nevek Könyvének a felújított változata, melyet 2017-ben nyitottak meg az egykori haláltábor területén. Azóta újabb félmillió névvel bővült a lista. Az alkotás monumentális: hossza nyolc méter, magassága két méter, szélessége egy méter. Az áldozatok nevei ábécé sorrendben követik egymást, s ahol lehet, feltüntetik a lakóhelyet, illetve a születési és halálozási dátumot és helyszínt is. A könyv végén lévő üres lapok annak a több mint egymillió embernek állítanak emléket, akiknek a nevét még nem sikerült felkutatni.

„1954 óta gyűjtjük az áldozatok neveit, eleinte a túlélők által kitöltött adatlapok segítségével, majd egyéb forrásokat, például deportálási listákat, külföldi levéltárak és más, holokauszttal foglalkozó szervezetek és múzeumok anyagait kutatva”

– mondta Alexander Avram, a Jád Vásem archívumának igazgatója. „A gyűjtést nehezíti, hogy a nácik igyekeztek megsemmisíteni a népirtás bizonyítékait, illetve Kelet-Európában gyakran nem is vezettek kimutatást a legyilkolt zsidókról. Kevés gettóból maradtak fenn népszámlálási adatok vagy névjegyzékek. A Magyarországról induló transzportok listáján például csak számok szerepelnek, nevek nem. Az elsősorban a volt Szovjetunió területén működő kivégzőalakulatok, az Einsatzgruppék is csak számadatokat jegyeztek fel a legyilkolt emberekről. Auschwitzban 900 ezer férfit, nőt és gyereket küldtek azonnal a halálba, de a nevét csak annak jegyezték fel, akit kényszermunkára választották ki, ráadásul e listák nagy részét is megsemmisítették a háború vége felé”– tette hozzá.

A Nevek Könyve projekt azért került most előtérbe, mert a Jád Vásem szeretné fenntartani a holokauszt emlékét abban az időben is, mikor már nem lesznek közöttünk túlélők. Az auschwitzi és jeruzsálemi állandó installáció mellett hamarosan elkészül a könyv harmadik példánya is, mely folyamatosan járja majd a világot. „Az új, túlélők nélküli világban a korábbiaknál is nagyobb kihívásokkal kerülünk majd szembe. Innovatív oktatási eszközöket kell találnunk, hogy átadhassuk a holokauszt emlékét. Azt gondolom, hogy a Nevek Könyvét látva senki sem marad érzéketlen” – mondta Dáján.

Fotó: Karen Gillerman

Megszakítás