Új előadássorozattal indítja az évet a Vasvári Pál utcai zsinagóga. Hétről-hétre más és más témát járnak körül, mégpedig két harmincperces blokkban: elsőként a zsidó jog, a háláchá szempontjából, majd a zsidó misztika, a kabbala szempontjából veszik górcső alá az adott kérdést. 

Az ünnepi felkészülés jegyében az első előadáson Faith Aser a sófárfújás kérdéseiről beszélt. Háláchikus szempontból körüljárták, mire kell koncentrálnia a sófárfújónak illetve a hallgatóságnak a fújás idején, valamint azt, ho-gyan mentesíti a sófárfújó a közösséget.

Ezután kabbalisztikus szempontból vizs-gálták a sófárfújást, központi kérdésként felvetve, hogy hogyan csinálhat kedvet a világ újrateremtéséhez ez az egyszerű kürtszó. A hagyomány szerint ugyanis az ünnep előtt az Örökkévalónak elmegy a kedve a világ újrateremtésétől: meggyengül a málchut szférája. Ám a sófár hangjával, mely a zsidók lelkének legmélyéből szólal meg el lehet a legmagasabb szintig és újra fényt lehet vinni a Málchut szférájába.

Szeptember 9-én, 19 órától mindenkit várnak szeretettel a sorozat következő előadására, melynek témája Jom kipur, azon belül pedig a szentélybeli főpap, a Kohén gádol ruhájának elemzése lesz.

Megszakítás