A kóser szó héberül azt jelenti „megfelelő” és a zsidók számára rituális szempontból fogyasztható ételek és italok összefoglaló nevét jelöli. A kóserság törvényeinek alapjait a Tóra fekteti le és a Misna, a Talmud és az azokat követő rabbinikus művek értelmezik. 

A kóserság legfontosabb területei:

  • Zsidó ember csak bizonyos állatokat (és azok származékát, tejét, tojását stb.) fogyaszthat, míg más állatok mindennemű fogyasztása tilos.
  • Hús és tej, illetve azok származékai nem vegyíthetők. Tilos azokat együtt fogyasztani, főzni vagy akár azonos edényt, tányért stb. használni hozzájuk. 
  • A rituális szempontból fogyasztható emlősállatokat és madarakat különleges módon kell levágni, vérüket eltávolítani.
  • Noha minden gyümölcs és zöldség kóser, fogyasztás előtt ügyelni kell arra, hogy azokon még a legkisebb rovar se legyen megtalálható. A borra, szőlőlére és más szőlőből készült ételekre külön kósersági szabályok vonatkoznak.
  • Zsidó ember csak olyan élelmiszeripari terméket fogyaszthat, mely megfelelő kósersági felügyelet alatt készült, hiszen azok tartalmazhatnak nem kóser összetevőket. Egyes élelmiszerek nem kívánnak ilyen felügyeletet, ezzel kapcsolatban érdemes szakavatott ortodox rabbihoz fordulni.

Manapság, az élelmiszeripar által előállított élelmiszerek kóserságáról azt bizonyító pecsét, ún. hechser tájékoztat. A világ számos rabbinátusa foglalkozik élelmiszer gyárak által előállított termékek kóserságának megállapításával, így a budapesti ortodox rabbinátus is. Az egyes élelmiszerek kóserságáról érdemes alaposan tájékozódni.

A kóser konyhára való átállás fontos és komoly döntés, amely azonban nem jelenti azt, hogy minden megszokottól búcsút kellene venni. Érdemes szakavatott ortodox rabbi segítségét kérni konyhánk kikáserolásában, azaz “kóserrá tételében”.

Törvények és szokások