Kik voltak az erdélyi szombatosok? – Köves Slomóval és Újlaki Nagy Rékával – 2020.07.11.

Kik voltak az erdélyi szombatosok? – Köves Slomóval és Újlaki Nagy Rékával – 2020.07.11. – Csak semmi majré! – KlubrádióÚjlaki Nagy Rékával, az MTA Történett…

Kik voltak az erdélyi szombatosok? – Köves Slomóval és Újlaki Nagy Rékával – 2020.07.11. – Csak semmi majré! – Klubrádió

Újlaki Nagy Rékával, az MTA Történettudományi Intézetének kutatójával beszélgetünk a szombatosok (zsidó hitre tért székelyek) történetéről a Csak semmi majré – magyar zsidó történetek legutóbbi adásában.

Bözödújfalu a 17. századtól a szombatosok egyik fő lakhelye volt. Eredetileg székely magyarok, akik 1868-ban áttértek a zsidó hitre, és leszármazottaik itt éltek egészen a Nicolae Ceaușescu román diktátor által elrendelt elárasztásig, 1988-ig. 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került.
Az elpusztított falu és a szombatosok emléke azonban tovább él. A műsorban Újlaki Nagy Rékával, az MTA Történettudományi Intézetének kutatójával beszélgetünk, aki a világon egyedüliként kutatja a szombatosok történelmét.

A Történelmi Szemlében megjelent írásban, amelyet a Transindex idézett, elolvashatjuk, hogy a bözödújfalusiak az 1940-es években tanúsítványt kaptak nem zsidó származásukról, azonban többször előfordult, hogy ezt a hatóságok nem fogadták el. A szombatosok egy része 1944-ben a helyi zsidókkal együtt gettóba került. Rajtuk Ráduly István bözödújfalusi római katolikus plébános próbált segíteni, több embert ki tudott hozni a gettóból, azonban nem mindenkit: őket Auschwitzba deportálták.

Csak semmi majré – a Klubrádió weboldalán: https://www.klubradio.hu/adasok/aki-kutatja-a-szombatosok-tortenetet-108056

Időpont: 2019. július 11., csütörtök 13:0