Ismét  Zsidónak lenni

Miután évekig hiánycikk volt – az 1998-os második kiadás után ismét megjelent Magyarországon a Göncöl Kiadó gondozásában a legjobb “Útikönyv” a zsidóság megismerésére, amelybõl azt is meg lehet tanulni, miért és hogyan lehet zsidónak lenni annak, aki zsidónak született…

Elõször 1991-ben jelent meg Budapesten Hayim Halevy Donin amerikai rabbi mûve, a Zsidónak lenni (“To Be a Jew”), Naftali Kraus és Mikes Katalin fordításában. Az akkor 8000 példányban megjelent könyv úttörõ jellegét mi sem bizonyította jobban, mint az a tény, hogy szinte hetek alatt elfogyott, eltûnt a könyvesboltokból. A könyvet olyan zsidók kapkodták el, akik gyorsan és fájdalommentesen akarták elsajátítani a zsidóság alapfogalmait. Erre a könyv nagyon is alkalmas (volt), mivel szerzõje – egy modern amerikai ortodox rabbi – mindent belevett. Semmit nem hallgatott el – a zsidó családi élet törvényeit sem – és mindent úgy mondott el, olyan hangnemben, olyan nyelven és olyan hozzáállással, ami társává tette az olvasót és nem éreztette vele lépten-nyomon tudatlansága nyomasztó tényét.

* * *

A könyv közel 300 oldalon, 21 fejezetben felöleli a zsidó élet minden megnyilvánulását, a születés percétõl, a halál pillanatáig; a hétköznapok szorgos tevékenységétõl, az ünnepek áhítatáig; a szertartások, szokások, parancsolatok és tilalmak világának ismertetésétõl a judaisztika alapjainak felrajzolásáig. Rövid imák – héber eredetiben is – a kóser konyha ismérvei; a zsidó morál követelményei – minden, ami a témához tartozik megtalálható a könyvben.

* * *

Most újra megjelent a Göncöl Kiadó gondozásában, új, ízléses fedõlappal a Zsidónak lenni. Nem sok olyan zsidótárgyú könyvet ismerek Magyarországon, amibõl az elsõ nyolcezres példányszámú kiadás után – második és harmadik kiadás jelent volna meg aránylag rövid idpõn belül. A Zsidónak lenni ilyen könyv – témája, színvonala valamint amiatt, hogy igény van rá. A téma Magyarországon nemcsak hogy nincs befejezve, de tulajdonképpen csak most kezdõdik. Ez a zsidó “lenni vagy nem lenni” létkérdése és ehhez nélkülözhetetlen kézikönyv a Zsidónak lenni. Köszönet a Göncöl Kiadónak és igazgatójának, Szikói Gábornak az úttörõ vállalkozásért.

 

S. Ájálá

Hayim Halevy Donin: Zsidónak lenni. Budapest 1998, Göncöl Kiadó. 288 oldal. Ára: 1 990 forint Kapható a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesületnél is.