Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Célunk, hogy ezen intenzív, kétnapos program alatt többek közt az itt összegyűjtött anyag nagyrészét is átvegyük.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a Talmudból, a zsidó jog és etika műveiből válogattunk és fordítottunk. A válogatás anyagainak egy része a héber vagy angol eredetiből erre az alkalomra lett fordítva, más részei, mint például az „ügynökök”-kel foglalkozó sok aktualitással bíró írásunk, pedig ebben a kiadványban lát először napvilágot.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy mélyreható ízelítőt nyújtsunk az itt kiválasztott anyagokból, illetve aktuális témákból.

A hétvége bekapcsolódik a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének folyamatos programjába, ezek az előadások mindenki számára érdekesek és követhetők, de a Szabadegyetem hallgatóit külön kérjük a rajtuk való részvételre. Ilyenek lesznek például a Kabbala a Zsidó filozófia és a Biblia előadások amelyeket a ZsTsZ” rövidítéssel külön jelöltünk. A további színes előadásokon egyrészt szóba fog kerülni a közeledő Peszách ünnep. A hétvége másik felében a központi témánk: Rabbik, jesivák és zsidó törvénykezés. Ehhez a témakörhöz tartoznak majd például a következő előadás témák is: A Bét Din működése az Ókorban és ma; Ügynökök és besúgók a zsidó jog szemszögéből; Viták a Talmudban – Hogyan lehet mindkét félnek igaza?; Érvényes e a többnejüség tilalma – Rábénu Gersom rendelete; Jesivák történelme magyar földön; Milyen egy lány jesiva?; Ortodox, konzervatív, reform és neológ rabbik; Nők a Talmudban; Orvosi kísérletek és a demokrácia rabbinikus responzumokban. Sok előadás anyaga nem a könyvanyagára épül.

A gyerekek számára, külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy vasárnaponként a Szabadegyetem keretében.

Már kilencedszer kerül sor a „Pilisi Hétvége a Pesti Jesivával” megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön, köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

Köves Slomó

Megszakítás