A zsidó neveket előnyben részesítő szülőknek jó dolguk van, de mégis nehéz feladatuk, hiszen rengeteg névből választhatnak. Nem meglepő ez, hiszen a zsidó nép és vallás évezredes… Egy-egy, a Tórából választott névvel sosem lehet mellé lőni, ám remek jiddis, ladinó és izraeli eredetű nevek is színesítik a palettát.

A Kveller zsidó portál betűrendben kezdte kigyűjteni a legszebb zsidó neveket, következzenek hát az ábécé triumvirátusának utolsó betűivel, a „C” betűvel írandó nevek! (Olvasóinkat előre felkészítjük, hogy kicsit csaltunk, mert „chet” vagyis erős h-val írandó neveket is a „C” betű alá vesszük, ráadásul mivel az eredeti cikk angol nyelvű, ezért valójában ezek a nevek ha „C”-vel is kezdődnek, magyarul „K”-val írjuk őket…)

Lánynevek:

Carmiela – a Kármel név nőiesebb változata, mely héberül azt jelenti, hogy „Isten az én szőlőskertem”.

Chava – vagy magyarul Éva, az első nő neve, akit az Örökkévaló teremtett, s héberül azt jelenti, hogy „élni”.

Chavazelet – ha valaki úgy érzi, hogy kislánya mindenki számára virágot fog bontani, nevezze el Chavezeletnek, mely héberül az illatos „liliom”-ot jelenti.

Chaja/Chajele – ha a leendő kisleány már az édesanyja hasában is igazán élénk, akkor kiváló lehet neki a héber „élni” szóból származó héber vagy jiddis női névalak. Ráadásul ha valakinek a családja kötődik a Chábád haszid mozgalomhoz, akkor Menachem Mendel Schneerson lubavicsi rebbe felesége, Chaya Schneerson rebecen előtt is tiszteleghet.

Cherut – ha valaki kislánya Peszách körül születik, akkor megfontolandó, hogy így nevezzék el, hiszen héberül „szabadság”-ot jelent.

 

Fiúnevek:

Caleb/Calev – a Tórából ismert, az egyik felderítőt hívták így, akit Mózes küldött Izrael földjének kikémlelésére. Héberül „kutyát” jelent, ami sok olyan szülőnek eszébe juthat, ahol már vannak nagyobb gyerekek, akik a Mancsőrjárat rajongói.

Carmiel – a Carmiela fiú változata.

Chaggai – jelentése „ünnepelni”, egyébként pedig bibliai eredetű, egy kispróféta neve.

Chaviv – héberül azt jelenti, hogy „szeretett”, ami tökéletes választás, ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük a nevéből is mindig emlékezzen rá, hogy mennyire imádják szülei.

Chajim – héberül „élet”-et jelent, mint mint az Éc chájim az „élet fája”.

Choni – igazán jámbor lelkű férfit jelezhet előre, hiszen héberül „irgalmas”, „kegyes” embert jelent.

 

Segítünk választani: zsidó nevek és jelentéseik

A zsidó neveket előnyben részesítő szülőknek jó dolguk van, de mégis nehéz feladatuk, hiszen rengeteg névből választhatnak. Nem meglepő ez, hiszen a zsidó nép és vallás évezredes múltra tekint vissza. Egy-egy, a Tórából választott névvel sosem lehet mellé lőni, ám remek jiddis, ladinó és izraeli eredetű nevek is színesítik a palettát. Ebben a most induló … Olvass tovább

 

Megszakítás