Kulturális központként működik tovább egy újabb zsinagóga Litvániában. A városban két épület is átvészelte a XX. század szörnyűségeit és az évtizedekig tartó elhanyagoltságot.

Joniskis település Litvánia északi részén található, két zsinagóga maradt meg a városban, az úgynevezett Fehér Zsinagóga és a Vörös Zsinagóga. Utóbbi felújítása már 3 éve befejeződött. A Fehér Zsinagógát ebben a hónapban adják át és máris több hónapra való kulturális eseményt kínál – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

Ezt a két szomszédos zsinagógát, mely az ország legfontosabb zsidó örökségéhez tartozik, a ’70-es években védetté nyilvánították, de szinte semmit nem tettek az állaguk megvédéséért. A Fehér Zsinagóga 1823-ban épült, később átalakították.

A vörös téglából épült Vörös Zsinagóga 1865-ben készült el a szomszédban, később műhely, ifjúsági klub és lakás is volt benne. A csodával határos módon így is megmarad néhány régi berendezési tárgy. Mindkét felújítást nemzetközi segítséggel (pl. Norvég Alap) végezték el az állami és önkormányzati hatóságok.

Kép: jewish-heritage-europe.eu