Több mint ezer új lakás megépítésének tervét hagyták jóvá az izraeli hatóságok a ciszjordániai zsidó telepeken – közölte csütörtökön a Békét Most izraeli mozgalom.

A tervet az izraeli védelmi minisztérium ciszjordániai polgári közigazgatásáért felelős osztálya hagyta jóvá, az osztály szóvivője szerdán 800 új lakás tervének jóváhagyásáról beszélt. Az építkezések tényleges megkezdéséhez az izraeli kormány engedélye szükséges.

A Békét Most szerint viszont összesen 1096 lakásról van szó, 11 ciszjordániai telepen. 559 lakást a Jeruzsálemtől északnyugatra fekvő Talmon telepre tervezik megépíteni.

Izrael a palesztinokkal kötendő békemegállapodás feltételéül szabja, hogy területéhez csatolhassa a 360 ezer zsidó telepes többségének otthon adó ciszjordániai teleptömböket. A palesztinok a telepépítések teljes befagyasztását szeretnék elérni, mert attól tartanak, hogy az építkezések veszélybe sodorják a jövőbeli palesztin állam területi folytonosságát.

A közvetlen palesztin-izraeli tárgyalások hároméves szünet után július végén indultak újra Washingtonban. A Békét Most szerint az új lakásépítési tervek jóváhagyása azt mutatja, hogy az izraeli kormánynak „korántsem áll szándékában komolyan tárgyalni” a palesztinokkal.

Forrás: MTI

Megszakítás