A Szentföld egyik legveszélyesebb természeti jelensége a sitáfon.

Mint arról korábban beszámoltunk, decemberben évtizedek óta nem látott mennyiségű eső esett Izrael északi és középső területein, és az esőzések továbbra is tartanak. A Kineret (Galileai) tó vízszintje nagyjából 1,8 méterrel emelkedett meg.  A szokatlanul nedves és hűvös hétvége után ismét csapadékos napok következtek, ami igencsak jót tett Izrael délebbi területeinek, ahol eddig elmaradt a lehullott csapadékmennyiség az évi átlaghoz képest. Az eső az ország több területén várhatóan a következő napokban is esni fog, sőt, az ország északi csücskében fekvő Hermon-hegyen akár havazhat is.

Az eső Izraelben áldás: gisméj bráchá, az áldás esője, ahogyan a Tóra írja:

És lesz, ha hallgattok parancsolataimra, amelyeket én ma nektek parancsolok, hogy szeressétek az Örökkévalót, a ti Isteneteket, hogy szolgáljátok őt egész szívetekkel és egész lelketekkel, akkor megadom országotok esőjét annak idejében, az őszi esőt és a tavaszi esőt, és betakarítod gabonádat, mustodat és olajadat. (M.V. 11:13-14)

Az eső azonban csak akkor áldás, ha jól bánunk vele, és betartjuk a biztonsági előírásokat. Izraelben, mivel nagyok a magasságkülönbségek, és sok az igen száraz terület, bizonyos helyszíneken, elsősorban a sivatagos részeken (például a Júdeai-, illetve a Negev-sivatagban) telente gyakoriak a hirtelen áradások, melyeket héberül sitáfonnak neveznek. Ez Izrael egyik legveszélyesebb természeti jelensége, érdemes megismerni.

Az egyébként száraz sivatagi folyómedret ilyenkor hirtelen hatalmas mennyiségű, óriási erejű és nagy sebességgel szerteáradó víztömeg borítja el, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra, magával sodorva mindent, ami az útjába kerül – akár meggondolatlan kirándulókat is, érkezzenek gyalog vagy a legjobban felszerelt terepjáróval. Az úszni tudás ez esetben nem számít, a víz ereje, illetve a vízben sodródó kövek és egyéb tárgyak szinte lehetetlenné teszik az úszást. Ezeket az áradásokat okozhatja olyan eső is, amely az aktuális helyszíntől távolabb zúdult le, nem kell tehát feltétlenül csapadék a helyszínen ahhoz, hogy a hirtelen áradás megjelenjen. Az izraeli Meteorológiai Szolgálat előre közli, hogy hol lehet ilyenfajta vízáramlatra számítani, és sokszor le is zárnak kirándulóhelyeket, útszakaszokat, akár főutakat is.

Mielőtt kirándulni indulunk a kellemes izraeli télben, mindenképpen nézzünk utána, hogy biztonságos-e ilyen szempontból (is) az útvonalunk! Maga az áradás különleges látványosságot jelent, de csakis a biztonságos távolságból!

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287