Az átlagosnál esősebb izraeli tél miatt két éve nem látott magasságra emelkedett a Kineret (más néven Galileai) tó vízszintje. Bár Izrael ma már elsősorban a tengerparti sótalanító üzemekből nyeri az ivóvizet, a Kineret, mint az ország legnagyobb édesvíztartaléka, továbbra is kiemelt figyelmet kap.

A vízügyi hatóság mérése szerint a tó vízszintje jelenleg 23,5 cm-rel marad el az úgynevezett „alsó vörös vonaltól”, mely -213 méteres tengerszintfeletti magasságot jelent. Ha ez alá süllyed a vízszint, az előírások szerint be kell szüntetni a víz kipumpálását a tóból. Idén 1,405 méterrel emelkedett a vízszint, de ez nem a végleges érték, mert további esőkre lehet számítani, illetve a Hermon-hegyen megolvadó hó is a Kineretbe jut tavasszal. Az elmúlt öt év szárazsága azonban még mindig érezhető: a tó maximális vízszintjének eléréséig még közel négy és fél métert kellene emelkednie a víznek. Jó hír azonban, hogy az ökológiai katasztrófát jelentő „fekete vonal” már 1,635 méterrel a jelenlegi vízszint alá került. A nehéz időszak a csapadékmentes nyáron köszönt be, amikor a magas hőmérséklet miatt naponta 1 cm-rel csökken a vízszint, így őszre megint elérheti a kritikus értéket.

Ha a vízszint a „fekete vonalig” süllyedne, visszafordíthatatlan természeti károk következnének be. Megemelkedne a víz sótartalma és elszaporodnának az algák. A megromlott vízminőség tönkretenné a tó állat- és növényvilágát. Tavaly a vízügyi hatóság 17 ezer tonna sót pumpált ki a tóból, hogy javuljon a víz minősége.

„Ezen a télen a vízszint eléri majd a piros vonalat. Hatalmas mennyiségű hó kezd olvadni és további esők várhatók. Még több tíz centiméternyi emelkedésre számíthatunk. Ez nagyon jó hír, különösen a tavalyi, kifejezetten száraz év után” – mondta Pinchász Grün a Kineret Hatóság vezetője. 2018-ra Izrael vízkészlete a sokéves szárazság miatt 98 éves mélypontra süllyedt. Az ország északi része tavaly az elmúlt évszázad legszárazabb évét élte át, és 2.5 milliárd m3-es vízhiány keletkezett. Ez kb. egymillió olimpiai méretű úszómedence víztartalma, mely normális esetben az északi patakokban és föld alatti vízáramlatokban folyna, és táplálná a Kineretet és más vízforrásokat.

Idén viszont a sokéves csapadékátlag 130%-a hullott le. A vízügyi hatóság szakemberei azonban óvnak a túlzott optimizmustól. „A globális felmelegedés hatása miatt ez a régió egyre kevesebb csapadékhoz jut. Ez az elmúlt harminc év trendje. Néha több eső esik, máskor kevesebb, de összességében csökken a csapadékmennyiség” – mondta Uri Schor, a vízügyi hatóság szóvivője.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287