A koronavírus-járvány által előidézett helyzetben egyre több európai országban jelentkezett a kóser hús hiányának komoly problémája, amit az EMIH – Magyar Zsidók Szövetsége Pe­szách előtti bejelentése látszik megoldani. Az EMIH múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy több tízezernyi csomag kóser fagyasztott baromfihús szállítását indítja meg szerte a kontinensen, ideértve Ausztriát, Franciaországot, Németországot és az Egyesült Királyságot.

A számos európai zsidó közösség kóser hús hiánya részint a vágóhidak bezárásásából, másfelől pedig a schitá (kóser vágás) több helyen való megtiltásából származik. Miközben a húsellátás visszaesett, addig a kereslet megnőtt, hiszen családok az eddigi, napi fogyasztást kielégítő vásárlások mellett a hosszú távú tartalékokról is gondoskodni szeretnének. Ráadásul sokak, akik a Szentföldön vagy más országban tervezték tölteni a Peszáchot, nekik is otthon kell maradni és gondoskodni a megfelelő mennyiségű húsról is. Az elmúlt hetekben egyedül az Egyesült Királyságban mintegy 20%-kal (!) nőtt meg a kóser hús iránti kereslet.

Ellentétben sok európai vágóhíddal és a korábbi magyar gyakorlattal, miszerint a schitát csak átmeneti jelleggel, időnként kibérelt vágóhidakon végezték, 2017 óta egész évben működő kóser vágóhíd működik Csengelén az EMIH felügyelete és Reb Oirechman Smuél vezetése alatt. A csengelei vágóhíd eddig elsősorban libamájat állított elő az izraeli és francia piacra, viszont a kialakult hiány miatt igyekszik átállni a baromfihús feldolgozásra is. Az üzemben dolgozó sakterek napi körülbelül tízezer csirke és más baromfi levágására képesek. Az itt előállított termékek az általános kósersági kívánalmak mellett mehádrin, vagyis a legmagasabb fokozatú vallási követelményeknek is megfelelnek.

„Hallunk és olvasunk angliai és franciaországi nagy zsidó közösségekben élő testvéreink nehéz helyzetéről. Egész évben ezek a közösségek gondoskodnak a hazai zsidók kóser termékeiről, most viszont mi következünk a sorban, hogy mi segítsünk rajtuk. Az EMIH nagy erőket bevetve erre a célra toborzott munkaerőt, akiket a lehető legjobb egészségügyi védőfelszereléssel lát el, hogy megtegyen minden szükséges óvintézkedést ebben a járványhelyzetben” – nyilatkozta Köves Slomó vezető rabbi több külföldi sajtóorgánumnak.