A tartalékaihoz kell nyúlnia a prágai zsidó közösségnek, hogy finanszírozni tudja a holokauszt túlélőknek biztosított ellátásokat. A járvány miatt megszűntek a turizmusból származó bevételek, amiket részben erre a célra fordítottak.

A cseh kormány döntése értelmében májusban már kinyithatnak a kulturális intézmények, de a turizmus nyilván nem fog felpörögni egyik pillanatról a másikra. A prágai zsidó közösség megszorításokra kényszerül – olvasható a ynetnews.com cikkében.

A prágai zsidó negyed régóta az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a városban, itt található Európa egyik legnagyobb zsidó temetője is. A jegybevételek és a vendéglátóhelyek bérleti díjai biztosítják az ellátást a prágai zsidó közösség idős tagjainak, köztük sok holokauszt túlélőnek. Jelenleg házhoz viszik naponta az ebédet, mert a közösségi központ is be van zárva.

A múzeum, a zsinagógák és a régi temető 2018-ban 721 ezer látogatót vonzott, ami csaknem 8 millió dollárnak megfelelő bevételt hozott. A prágai zsidó közösség elnöke Frantisek Banyai azt mondta, hogy az elsődleges szempont a legkiszolgáltatottabbak ellátásának biztosítása, így várhatóan a beruházásokon, fejlesztéseken spórolnak majd.

zsido.com

Kép: ynetnews.com